Sport

[UPDATE] SportClub Veendam stopt met betaald voetbal



SC VEENDAM - De SportClub Veendam zal geen beroep instellen tegen het op maandag 25 maart uitgesproken faillissement van de club.

Het betekent dat SC Veendam vandaag, dinsdag 2 april, om 16.00 uur ophoudt te bestaan als betaald voetbalorganisatie. Tot dat moment had de SportClub Veendam beroep kunnen aantekenen bij Het Gerechtshof in Leeuwarden.

De SportClub Veendam laat weten dat via een groot aantal inzamelingsacties èn de maximale bijdrage van de investeerdersgroep rond hoofdsponsor Koos Gjaltema substantieel te weinig is om de continuïteit van SC Veendam op korte en lange termijn te waarborgen.

De genoemde investeerdersgroep liet aan de curator en de bestuurder van de SportClub Veendam heden weten, dat zij een bedrag van maximaal 200.000 euro kon bijdragen aan de totale reddingsoperatie. Deze som genomen bij het bedrag dat concreet op de bankrekening staat van Stichting Red SC Veendam (70.000 euro), de opbrengst uit de sms-actie (20.000 euro) en het benefietconcert (30.000 euro), is, gesteld dat het overgemaakt zou worden, bij lange na niet voldoende om dit seizoen af te maken en een gezonde start te realiseren voor het seizoen 2013/14.

Daarbij verwijst de curator naar de verklaring van Henk de Haan, die onderaan dit persbericht staat.

Mr. Breuker: ‘Ik acht het niet langer verantwoord om op deze weg voort te gaan. Wanneer na zóveel aandacht en publiciteit verreweg geen 675.000 euro op de rekening staat, wij daarbij nog tot een crediteurenakkoord moeten komen èn er plusminus 400.000 euro moet komen om na dit seizoen verder te gaan, is er in mijn ogen sprake van onvoldoende financieel draagvlak. Waarbij ik overigens alle lof uitspreek voor de vele inspanningen die heel veel mensen de afgelopen week belangeloos hebben gepleegd.'

SC Veendam heeft 59 jaar (1954-2013) als profvoetbalclub bestaan. Zij overleefde in deze periode vele stormen. Ditmaal is het niet mogelijk gebleken om de club te redden van de ondergang.

De betaalde voetbalclub in Veendam is niet meer. Trouwe supporters waren, na alle hoop dat ze hadden, geëmotioneerd. Nu bleek dat al die acties niet tot het gehoopte resultaat te hebben geleid. Ook Piet Scholtens, die ze toesprak, raakte het en werd zichtbaar emotioneel. Hij kreeg een applaus. Een supporster vond troost tegen de schouders van een speler.

De supporters zijn kwijt wat hun lief was. Zij droegen mede de club, hun trots. En gaven het bezieling. Dat verdiend waardering. Ook fans van andere clubs in Nederland hadden hun voetbalhart laten spreken. Er is toch iets heel speciaals gebeurd. Maar de liefde voor de club bestaat nog. Er zijn plannen om het volgend seizoen verder te gaan in de Hoofdklasse.

Schmaal denkt daaarbij om tot de inrichting van een soort museum te komen over de geschiedenis van de SC Veendam. De beheerder van de site Veendam4-ever.nl heeft aangegeven dat deze blijft bestaan. Het was altijd al de site waar de historie van de club hoog in het vaandel heeft gestaan. Een eerbetoon aan een club met geschiedenis.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum