Sport

Interim-directeur SC Veendam Piet Scholtens: het wordt een gigantisch moeilijke opgave



VOETBAL - Interim-directeur Piet Scholtens van SC Veendam heeft maandagavond tegenover de supporters van de Veenkoloniale club uit de doeken gedaan hoe SC Veendam er momenteel voor staat. Zo'n 60 geïnteresseerden maakten van de gelegenheid gebruik om de uitleg van Scholtens aan te horen. Zij vernamen uit zijn mond dat de interim-directeur de kans nog altijd op fifty-fifty schat dat SC Veendam voor 1 maart de benodigde 150.000 euro op tafel krijgt om het seizoen financieel naar behoren af te maken. "Maar het wordt een gigantisch moeilijke opgave, daar draai ik niet omheen."

Scholtens meldt dat de club elke minuut van de dag benut om de dringende noodzakelijke som geld binnen te halen. En zo niet? "Wanneer wij hierover geen garanties kunnen geven in ons plan van aanpak naar de voetbalbond toe, dan kan de KNVB een procedure starten om onze licentie in te trekken." Helder dus. De club moet nog ruim anderhalve week alles op alles zetten om anderhalve ton te vergaren. Zo niet, dan pakken zich sombere wolken samen boven de Langeleegte.

Eerder werden ook al pogingen ondernomen om geld binnen te halen voor de club. Zo heeft SC Veendam volgens Scholtens onlangs al veel bedrijven benaderd om de club te redden. "Mensen denken soms dat wij stil zitten, maar dat is niet waar. AVEBE, NAM, BAM, we zijn bijna alle bedrijven al langs geweest."

Scholtens schilderde een interessant toekomstperspectief voor de club, zeker waar het gaat om de intensieve samenwerking met FC Groningen. Hij noemde bijvoorbeeld het scenario dat FC Groningen komend seizoen 6 of 7 talentvolle spelers laat rijpen aan de Langeleegte. Iets dat SC Veendam aanzienlijk scheelt op de salarisbegroting. Dit nog los van andere vormen van samenwerking. Bovendien kan de club volgend seizoen rekenen op een substantieel hoger bedrag aan tv-inkomsten vanwege de nieuwe televisiedeal rondom Eredivisie Live.

Scholtens: "Maar daar hebben wij nu niets aan. Wij hebben te kampen met een liquiditeitstekort, dat we snel moeten zien op te lossen. Wij zijn druk in gesprek met serieuze partijen en ook de directeur van FC Groningen, Hans Nijland, probeert ons te helpen waar mogelijk. Onze grote broer uit de Stad ziet namelijk ook de voordelen van zo'n intensieve samenwerking."

 

Daarnaast is er met FC Groningen gesproken over een mogelijkheid om geld binnen te halen, door middel van het verkopen van spelers van SC Veendam aan FC Groningen. Scholtens: "De technische staf van FC Groningen heeft gekeken naar onze selectie, maar wat wij op dit moment hebben aan spelers, heeft geen extra waarde voor FC Groningen." Vorige maand was oud-directeur Henk Eising nog bezig met het zogenaamde 'plan A' voor de club. Het zou gaan om een grote geldschieter die de club in één keer kon redden. "Dat bleek achteraf niet te zijn wat we ervan wilden, dus ik heb die mensen afgebeld", zegt Scholtens

Ook vorige seizoen heeft de club tegenvallers gehad op het gebied van sponsoring. Het 'Pact van Kiel-Windeweer' zou in mei vorig jaar tien sponsors opgeleverd hebben, die elk 15.000 euro zouden betalen aan SC Veendam. "In werkelijkheid zijn dat er geen tien geweest." Hoeveel het er precies waren, wil Scholtens niet zeggen. Alom klonk waardering voor de openheid die Piet Scholtens betrachtte, hoewel hij zelf - als geen ander - wist dat hij nog geen geruststellende boodschap kon brengen. Dus er is nog een sprankje hoop dat de club het red. Want het is net als in een voetbalwedstrijd, als een club achter staat dan ontstaat er in de laatste minuten een enorme druk op de tegenstander. Zo groot zelfs dat de verdedigers door de knieën gaan en de aanvallers de overwinnaars zijn. Dat scenario wensen we natuurlijk allemaal.