Nieuws

Pennenvruchten van Jacob Kuipers



Ik heb de afgelopen jaren veel interviews afgenomen voor de site Parkstadveendam.nl. Het zijn weliswaar verslagen uit het verleden maar hopelijk niet minder mooi. Dit verhaal komt ut 2007. 

Anton en Bart: " Wij willen groeien met goeien". Schildersbedrijf Krater BV Veendam-Winschoten is een veelzijdig bedrijf op schildersgebied.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst en dat geldt zeker voor de beginnende ondernemers Bart Kral (28) en Anton Terschegget (34) van de nieuwbakken schildersbedrijf Krater B.V uit Veendam/Winschoten. Als je de jongeren op straat vraagt wat ze later willen worden dan geven ze meestal als antwoord dat ze een eigen zaak willen beginnen. Maar ze staan er even niet bij stil dat daar een gedegen opleiding, studie en veel zelfdiscipline aan vooraf gaat. Het zijn lange dagen. Maar eigen baas zijn, dat is tóch het streven van veel jonge mensen.

Dus ook voor Bart Kral en Anton Terschegget respectievelijk woonachtig en
Winschoten en Veendam. Na 14- en 17 jaar ervaring te hebben opgedaan, is het nu de tijd gekomen dat ze op eigen benen willen staan. Het is niet zo dat ze in het ´diepe vallen´, want daarvoor staat hun vakmanschap - wat ze in al die jaren bij hun voormalig werkgever opgebouwd hebben - centraal.

"We liepen al drie jaar met de gedachte: ´we kunnen wel eens voor ons zelf beginnen.´ We zijn goede schilders en we verstaan ons vak goed", opent Anton Terschegget het gesprek. "Toen kwam het balletje aan het rollen en in oktober vorig jaar hadden we zoiets van ´laten we de boel maar eens goed bekijken´", vult Bart Kral zijn collega aan.

En op 1 maart 2007 begon het tweetal officieel met hun eigen bedrijf. Het is een heel verschil als je, je brood moet verdienen in loondienst of als kersverse ondernemers door het leven gaan. In loondienst ben je bijvoorbeeld om 16.00 uur vrij en je gaat zonder kopzorgen naar moeder de vrouw. "Maar als je eigen baas bent dan zit je in de avonduren nog na te denken of we alles goed op de ´rails´ hebben", zegt Terschegget, die gehuwd is en twee kinderen heeft.

Alhoewel Krater BV nog maar net het levenslicht zag, hebben de beide ondernemers hun pijlen ook al op de toekomst gericht. Want stilstaan is achteruitgang moeten ze gedacht hebben. "Wij willen wel groeien als bedrijf", zeggen Anton en Bart in koor. "Wij willen groeien met goeien", lacht het tweetal. "De toekomstplannen zijn er opgericht, om groter te worden. Het was niet zo dat we op een dag zeiden: ´Laten we maar met een bedrijf beginnen´", klinkt het serieus uit de mond van Bart Kral.

Voor een schildersbedrijf is het heel moeilijk om je werk goed te plannen. Je ben afhankelijk van ´moeder natuur´ en dan kan je planning wel eens in de war raken. En als er dan nog voldoende binnenwerk is, dan kun je daar op terugvallen. "Maar de klanten willen wel alles op tijd klaar hebben. Dat is een kwestie van plannen en eerlijk wezen tegen de klanten", vertelt Ànton, die in De Bilt het levenslicht zag, maar vanaf zijn negende jaar woonachtig is in Veendam.

Maar het allerbelangrijkste is - behalve het vakmanschap - is dat een ondernemer, het stukje klantgerichtheid naar de klant toe. Het moet niet zo zijn dat na een gedane klus, je de schilder niet meer ziet verschijnen. Anton: "We komen altijd wel even weer langs om een praatje te maken of om
een kopje koffie te drinken. Een stukje service naar de klant toe. Het moet
niet zo zijn dat de mensen ons moeten bellen."