Nieuws

Voorronde Nationale Voorleeswedstrijd in Veendam



VOORLEZEN - Ook dit jaar is er weer massaal meegedaan aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Ruim 3500 kinderen zijn door hun trotse juf of meester aangemeld als voorleeskampioen van hun school. De komende maanden zullen zij met elkaar de strijd aangaan in de provinciale voorrondes.

Voorronde dinsdag 26 februari
Dinsdag 26 februari organiseren Bibliotheken Menterwolde, Pekela en Veendam de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd in Cultuurcentrum vanBeresteyn. De beste voorlezers uit de groepen 7 en 8 strijden om een plaats in de halve finale op woensdag 13 maart in Bibliotheek Veendam. Dit jaar doen uit de gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam negentien scholen mee, verdeeld over een ochtend- en een middagronde.

Jurering
De jury bestaat uit prominente burgers. De deelnemers van de ochtendronde worden beoordeeld door wethouder Bert Wierenga van Veendam, wethouder Annelien de Winter van Menterwolde en cultuurconsulent Anne-Margreet Drenth.
Tijdens de middagronde zullen burgemeester Ab Meijerman van Veendam, wethouder Anneke Duit van Pekela en wethouder Gherie ter Steege van Menterwolde hun mening geven over de vaardigheden van de voorleeskampioenen.

Finales
Op woensdag 17 april komen de winnaars van de halve finales opnieuw naar Veendam. Daar strijden ze voor de felbegeerde plek in de landelijke finale. De landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd 2013 vindt plaats op woensdag 29 mei in muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

Jaar van het Voorlezen
De Nationale Voorleeswedstrijd een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Stichting CPNB en de Vereniging van Openbare Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk is, maar vooral ook erg leuk.

In 2013 vieren allerlei (voor)leesinitiatieven een jubileum. Zo bestaat Stichting Lezen 25 jaar, De Nationale Voorleeswedstrijd 20 jaar, BoekStart vijf jaar en is er de tiende editie van De Nationale Voorleesdagen. Daarom is 2013 uitgeroepen tot het Jaar van het Voorlezen.