Drents-Groninger derby kwam niet los

Door op zaterdag, 2 februari, 2013 - 20:43

Door Jacob Kuipers

VOETBAL - Eindelijk kon het voetbalspel weer op de ‘wagen' in het nieuwe jaar. In de winterperiode hebben de geelzwarten naar hartenlust geoefend om goed voorbereid ten tonele verschijnen. Vrijdagavond was dus de kick-off aan de Langeleegte waar onze vrienden uit Emmen de tegenstanders waren. In de eerste helft waren er weinig momenten dat de thuisclub voor het doel kwam van Emmen-goaly Peter van der Vlag. Na de thee was er iets meer bravoure bij de geelzwarten. En in blessuretijd was aanvoerder Angelo Cijntje van SC Veendam bijna matchwinner geworden.

Aangezien Emmen ook niet grootst speelde werd er toch nog twee keer gescoord. Dit duel was voor SC Veendam een mooie gelegenheid om punten halen voor de play-offs. Maar deze matige partij kon daar geen bijdrage aan brengen. De wedstrijd eindigde in 1-1. SC Veendam staat op de 10e plaats met 24 punten en FC Emmen bivakkeert op de 17e plek. En heeft 14 punten. Bij aanvang van de Drents-Groninger derby stond bij SC Veendam doelman Theo Timmermans weer tussen de palen. En Robbert te loeke moest toekijken op de bank.

Beide doelmannen zijn weer hersteld van blessures. Doelman Santiago heeft het goed gedaan en is weer terug in Canada. In de beginfase duwden de Emmenaren Veendam een beetje achteruit maar Veendam werd hier niet nerveus van omdat het tempo van de Drenten te laag was. De van FC Groningen afkomstige Tom Hiariej liet zich nog even zien door rakelings over de lat te schieten in het eerste kwartier.

Op dat moment dacht Johnatan Opoku waarschijnlijk, ‘wat hij kan, kan ik ook'. De spits van de geelzwarten zag dat doelman Peter van der Vlag van FC Emmen te ver voor zijn doel stond. En zijn stift ‘kuste' de paal. Pech dus voor SC Veendam. Boy Deul, die in het verleden nog in het tweede team van Bayern München speelde kreeg nog een kans, maar ook hij kon de ‘puntjes' niet op de i zetten. Het bleef dus 0-0. Maar in de 28ste minuut was het ‘bingo'.

Een goede vrije trap van voormalig SC Veendam-speler Norair Namedov krulde het speeltuig in de rechterbovenhoek. En tegen de verhouding in stonden de Emmenaren voor met 1-0. Op dat moment moesten de Veenkolonialen zich even herpakken, maar het tempo bleef laag. Het was een matige eerste helft die niet op gang kwam. In de tweede helft konden beide ploegen weinig ‘muziek' in het spel brengen. Een paar leuke momenten in de eerste minuten voor de Langeleegte bewoners maar tot echte kansen heeft dat nog niet geleid.

In de 60e minuut greep coach Gert Heerkes van SC Veendam in om verdediger Michael Vakalopoulos te vervangen door aanvaller Sidney Schmeltz. Om meer aanvalskracht te creëren. En het pakte goed uit. Lars Hutten zei voor de wedstrijd nog dat hij ging scoren. En hij hield woord. Spielmacher Tim Overtoom liet in de 67ste minuut een verraderlijk schot van zijn voet vertrekken en doelman Van der Vlag liet het leer los. En Hutten was er als de ‘kippen' bij om de stand gelijk te trekken: 1-1. Voor Hutten betekende het zijn tiende treffer.

In de 80ste minuut wisselde coach Gert Heerkes nog een keer door aanvaller Robby Holder in het strijdtoneel te brengen voor Opoku om toch nog op de valreep de winst te pakken. Maar het mocht niet baten. Alleen Cijntje was dicht bij een zege van SC Veendam maar deze keer was doelman Peter van der Vlag zijn oud-collega de baas.