Overslaan en naar de inhoud gaan

Energiewacht Tour in Oude Pekela en Veendam

Door op zondag, 27 januari, 2013 - 18:00

WIELRENNEN - Zoals de Tour de France eindigt in Parijs en de Ronde van Spanje in Madrid, eindigt nu de Energiewacht Tour voor vrouwen in de hoofdstad van de provincie Groningen. De enige Nederlandse etappewedstrijd voor vrouwen die dagelijks op tv te volgen is, komt na vijf dagen in de Stad Groningen aan met haar slotetappe. Het is voor het eerst in de driejarige historie van de ronde dat de Stad de ronde ontvangt.

De provincie Groningen krijgt van woensdag 3 tot en met zondag 7 april de absolute top van het internationale vrouwenfietsen op bezoek. De wedstrijd start in 2013 in Winschoten. De bijbehorende gemeente Oldambt was ook de eerste twee edities gastheer van deze internationale vrouwenkoers en deze rit herbergt een passage door Duitsland. Ook Veendam en Pekela zijn voor het derde opeenvolgende jaar van de partij. Na een reguliere etappe van Oude Pekela naar Veendam op donderdag, wacht de rensters vrijdag een individuele tijdrit in Winsum. Later op die dag wordt in Appingedam de vierde etappe van de Energiewacht Tour verreden. Op een aantrekkelijk omloop voor publiek zal er een snelle wedstrijd ontstaan. Weinig tijd om te herstellen is er niet voor de rensters, want op zaterdag krijgen zij een etappe voorgeschoteld door de Gemeente Eemsmond waar de wind vrij spel heeft. Hier wordt gereden op een prachtige ronde van 35 km door verschillende dorpen, de finish ligt in Uithuizen.

Op de slotdag is een hoofdrol voor Groningen Stad en Haren weggelegd. De start en finish zijn gesitueerd op het Overwinningsplein in Groningen. De route voert de rensters dwars door het centrum van Haren en leidt hen langs het Paterswoldse Meer terug naar de Stad Groningen. Koersdirecteur Thijs Rondhuis is blij met de toevoeging van de provinciehoofdstad ,,Dat is een perfecte afsluiting van hopelijk weer een prachtige ronde. De voortekenen zijn alvast goed. Alle topteams willen weer komen rijden omdat we de afgelopen twee jaren uit het niets een mooi wielerevenement hebben neer weten te zetten.

Het open Groningse land maakt dat de rensters geen etappe hun aandacht kunnen laten verslappen, omdat de afgelopen jaren gebleken is dat de wedstrijd niet alleen in de tijdrit beslist wordt. Waar het kan, proberen de toppers elkaar af te matten. Zonder twijfel krijgt de provincie Groningen weer een topkoers voorgeschoteld, terwijl de rensters - maar via de tv ook het Nederlandse en internationale publiek - de provincie in al haar schoonheid en veelzijdigheid zullen leren kennen''. De organisatie van de Energiewacht Tour blijft ook vernieuwen, want van 5 tot 7 april wordt ook de eerste editie van deze ronde voor junior-vrouwen georganiseerd. Daarmee biedt de organisatie een internationaal topveld van rensters onder de 18 jaar de kans internationale ervaring op te doen.

De etappes van de Energiewacht Tour 2013 op een rij:

  • Woensdag 03-04: etappe 1: Oldambt-Winschoten 108 kilometer
  • Donderdag 04-04: etappe 2: Oude Pekela-Veendam 105 kilometer
  • Vrijdag 05-04: etappe 3a: Individuele tijdrit Winsum 21 kilometer
  • Vrijdag 05-04: etappe 3b: Appingedam 77 kilometer
  • Zaterdag 06-04: etappe 4: Eemsmond-Uithuizen 135 kilometer
  • Zondag 07-04: etappe 5: Groningen-Haren-Groningen 100 kilometer