Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendam eerste Groningse gemeente met operationeel reanimatienetwerk [UPDATE]

Door op donderdag, 24 januari, 2013 - 13:41

Door Team Groningen HartVeilig

PILOT - De reanimatie-estafette in Veendam op 18 en 19 januari was een groot succes. Vrijdagavond 18 januari werd de aftrap gegeven door wethouder Klaas Steenhuis. In de prachtige oude raadzaal van het gemeentehuis begon de estafette met een voorlichtingsavond.

Tijdens deze avond werd uitgelegd wat de achtergrond van de burgerhulpverlening is en wat het belang is van een adequate en effectieve reanimatie binnen 6 minuten. Ook werd ruim aandacht besteed aan ethische dilemma's, zoals het wel/niet starten van een reanimatie en wanneer men dient te stoppen met de reanimatie.

Zaterdagochtend werden verspreid door het gemeentehuis meerdere reanimatiecursussen gegeven. Ruim 60 inwoners van de gemeente Veendam kregen van deskundige instructeurs scholing in de reanimatie techniek en leerden tegelijk een AED (defibrillator) te bedienen.

Tegelijkertijd kregen 21 instructeurs in een andere zaal een cursus Train-de-Trainer. Deze instructeurs gaan na dit weekend de provincie in om alle vrijwillig hulpverleners, die zich in de provincie breed hebben aangemeld als burgerhulpverlener, te trainen in het opzetten van een adequate reanimatie binnen 6 minuten na alarmering per sms. Er is een alarmeringsmiddel ontwikkeld (HartslagNu) dat na een melding van een acute hartstilstand getrainde reanimatie-vrijwilligers van verschillende organistaties kan alarmeren.

De gemeente Veendam is als eerste Groningse gemeente met dit operationeel reanimatienetwerk en het wordt uniek genoemd voor heel noordelijke Nederland. De Stichting is ontstaan nadat bekend geworden was dat slechts 12% van getroffenen een hartstilstand overleeft omdat er toevallig mensen in de buurt waren die de eerste noodzakelijke hulp konden bieden (klik voor meer informatie).

De slagingskans van een reanimatie wil de Stichting naar 50 tot 70% brengen. Waarbij de dichtsbijzijnde vrijwilligers, in de eigen omgeving, binnen zes minuten ter plekke de eerste noodzakelijke hulp kunnen verlenen. Hulp bieden binnen de eerste 6 minuten na een hartstilstand is cruciaal en kan een leven redden.

Na de lunch werden verspreid over 8 trainingslocaties in Veendam en Wildervank de praktijktrainingen gehouden. De hulpverleners kregen een adres door waar ze per fiets of auto naar toe moesten gaan. Op de trainingslocatie werd met behulp van een LOTUS-slachtoffer en enkele instructeurs een echt reanimatie-scenario nagespeeld. Doel van deze training was om de hulpverleners te laten ervaren wat het is om ergens op een vreemde locatie een reanimatie op te moeten starten.

Onder het genot van een borrel werden door wethouder Klaas Steenhuis om 15.00 uur de diploma's en certificaten uitgedeeld. Nadien was de gemeente Veendam 64 hulpverleners rijker die door de meldkamer van de ambulance per sms kunnen worden gealarmeerd bij toekomstige reanimaties in Veendam. Door Stichting Groningen HartVeilig werd voor duidelijke herkenbaarheid witte hestjes uitgedeeld met de naam van de stichting en met een nieuwe logo.

Deze reanimatie is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Veendam en verschillende sponsoren.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum