Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer Wind 19 januari 2013

Door op zaterdag, 19 januari, 2013 - 12:20

 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Er zijn in de afgelopen tijd een tweetal zaken, die nogal wat aandacht hebben getrokken. Ik doel dan op het onderzoek naar de vraag, of de zoutwinning van Nedmag de oorzaak is van het feit, dat er sprake is van een toenemende gebouwenschade aan gebouwen, die in het gebied staan, waar die zoutwinning met name plaatsvindt.

De stuurgroep bodemdaling heeft een onderzoek laten instellen door de instelling Arcadis en dat onderzoek heeft aangetoond, dat de zoutwinning niet als de dader voor die gebouwenschade kan worden aangemerkt.

Het is met name aan de aanwezigheid van restveen - een ondiep voorkomende veenlaag - te wijten en aan het feit, dat de leeftijd en de bouwkundige kwaliteit van de fundering van die gebouwen de hoofdoorzaken zijn van het ontstaan van de gebouwenschade.

Natuurlijk is het voor de eigenaars van de betreffende woningen in directe zin niet leuk, dat er geen aansprakelijkheid van een bedrijf of iets dergelijks kan worden aangetoond, waardoor voor hen er geen sprake kan zijn van een mogelijke vergoeding.

Het is echter, gelet op het feit dat een groot deel van de gemeente Veendam op een zoutwinningsbodem staat, goed om te vernemen, dat voor heel veel gebouwen geen narigheid hoeft te worden verwacht.

Een geheel andere zaak is de vestiging van de RUD de Regionale Uitvoeringsdienst. Deze dienst zal zich gaan bezighouden met milieuzaken voor de provincie en voor de gemeenten in de provincie. Het zal werk bieden aan 200 werknemers en zal vanuit één plaats in de provincie gaan functioneren.

Uiteraard waren er meerdere plaatsen in onze provincie, die zich hebben aangemeld om de nieuwe dienst te vestigen. Er werd als het ware ingeschreven op de eisen, die aan de huisvesting werden gesteld. De uiteindelijke uitkomst was, dat de keuze viel op Veendam en wel op het kantoor dat indertijd het hoofdkantoor was van Vos Transport. De mogelijkheden van dat gebouw en de ligging ten opzichte van het spoor en de snelwegen waren zodanig, dat besloten werd om deze beslissing te nemen.

Het is voor onze gemeente een geweldige opsteker dat de keuze zo is gevallen. Wij zitten te springen om nieuwe bedrijfsvestigingen en al is dit dan ook geen commerciële onderneming het levert wel een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de economie in Veendam. De directe werkgelegenheid zal hier vooralsnog niet van kunnen profiteren, maar een dergelijke vestiging heeft uiteraard wel een positief effect in de indirecte sfeer.

Dienstverlenende bedrijven, de middenstand en zeker op de langere duur ook de woningmarkt zullen ongetwijfeld in positieve zin beïnvloed worden. Het zal zeker gezien kunnen worden als een voorloper op een verdere positieve ontwikkeling en daarbij denk ik dan met name aan vestigingen op het Lloydsplein.

Dat betekent - en dat past geheel in de uitgangspunten van Veendammer Wind - dat het er aan mee zal werken dat het leven en werken in Parkstad Veendam in de toekomst er nog beter op zal worden.