Nieuws

Grote belangstelling voor reanimatie-estafette Veendam



Grote belangstelling voor reanimatie-estafette Veendam als eerste Groningse Gemeente HartVeilig!

HARTVEILIG - Op vrijdag 18 en zaterdag 19 januari 2013 organiseert de Stichting Groningen HartVeilig in samenwerking met de gemeente Veendam een reanimatie-estafette. Tijdens deze estafette worden 50 inwoners van de gemeente Veendam getraind om bij een hartstilstand binnen 6 minuten bij het slachtoffer aanwezig te zijn en een adequate reanimatie op te starten.

Vrijdagavond 18 januari begint de reanimatie-estafette met een voorlichtingsavond in de raadzaal van het gemeentehuis. Zaterdagochtend 19 januari wordt in het gemeentehuis de reanimatiecursus gegeven, gevolgd door de praktijktraining in de middag. Na afloop ontvangen de vrijwilligers uit handen van wethouder Klaas Steenhuis een reanimatiehesje, zodat ze herkenbaar zijn als hulpverleners bij toekomstige reanimaties in Veendam.

Op deze manier heeft Veendam als eerste Groningse gemeente een operationeel reanimatienetwerk, waarmee het mogelijk wordt om binnen zes minuten na een melding van een hartstilstand de eerste noodzakelijke hulp ter plaatse te krijgen. Hiermee worden de overlevingskansen van het slachtoffer in Veendam aanzienlijk vergroot.

Het college van burgemeester en wethouders van Veendam ondersteunt dit initiatief graag en heeft het daarom financieel mogelijk gemaakt. Iedereen die zich voor dit doel wil inzetten, kan zich deze week nog aanmelden bij de Stichting Groningen Hartveilig via www.groningenhartveilig.nl of door een mailt te sturen naar: info@groningenhartveilig.nl.

De stichting Groningen Hartveilig heeft als doelstelling om de slagingskans van een reanimatie te vergroten van 12% naar 50-70%. Hiervoor worden vrijwilligers ingezet die door de meldkamer 112 kunnen worden gealarmeerd door een SMS.