Nieuws

Veendammer Wind 5 januari 2013



 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Uiteraard wens ik u luisteraars van ganser harte een voorspoedig jaar 2013 toe. Een voorspoedig jaar zowel op persoonlijk gebied als met betrekking tot uw leven en wonen in Parkstad Veendam. Vooral op dit laatste deel van deze wens wil ik wat verder ingaan.

Zoals het er nu naar uitziet worden de gemeentes dit jaar opnieuw geconfronteerd met een forse bezuiniging op de gelden, die zij van de centrale overheid ontvangen. Vanuit het centraal landsbelang mag dit wellicht begrijpelijk zijn, maar het stelt de gemeenten voor grote problemen. Het betekent namelijk, dat op de normaal geplande zaken mogelijk moet worden bezuinigd, maar ook dat het moeilijk of onmogelijk wordt om nieuwe zaken op te pakken.

Dat eerste, dus het bezuinigen op bestaande zaken, kan betekenen, dat de deelname aan die activiteit voor de gebruikers een lastenverzwaring met zich mee gaat brengen en dat is op dit moment bepaald geen prettig vooruitzicht. Het kan echter ook tot gevolg hebben, dat de uitvoering van die activiteit beëindigd moet worden en dat zou natuurlijk uiterst onprettig zijn.

Dit deel van de problematiek zou in elk geval tot gevolg hebben dat de leefkwaliteit in onze gemeente achteruit zou gaan en dat is iets wat wij zeker niet kunnen gebruiken.
Als het onmogelijk zou gaan worden om nieuwe zaken op te pakken, dan is dat ook een erg slechte zaak. Je bent dan als gemeente geheel afhankelijk van projectontwikkelaars en ondernemers en moet je eigen taak bepalen tot het sturen van die activiteiten.

Met name voor toekomstige investeringen in het gebied te oosten van het station, die noodzakelijk zijn om van dat gebied een leefbaar geheel te maken, zal dit gelden, maar ook op andere plaatsen in het centrum zijn helaas nog steeds gebieden waar eigenlijk iets zou moeten gebeuren.

Ik denk daarbij met name aan het leeg terrein waar het oude busstation was en het vroegere pand van Meertens, want wij mogen er dacht ik wel van uitgaan, dat de plannen in Kerkstraat West, die de gemeenteraad al zijn gepasseerd, wel door zullen gaan.

Als je deze zaken op een rijtje zet, dan zal het duidelijk zijn, dat het zeker voor onze gemeente en naar mijn mening ook voor een belangrijk deel van Oost-Groningen eigenlijk noodzakelijk is, dat er een beleidswijziging op centraal niveau gaat komen.

Ook de stagnatie met betrekking tot het leer-sportcentrum van de Winkler Prins scholengemeenschap bij het voetbalstadion, die ook positief zouden zijn voor het betaald voetbal in onze gemeente, is het gevolg van dit voor onze gemeente ongewenste regeringsbeleid.
Dit alles zou dus kunnen leiden tot een negatief effect op het leefklimaat, maar het is een duidelijke zaak, dat het ook een direct effect kan hebben op de werkgelegenheid met name in de bouwvak.

Uit het hiervoor gestelde zal duidelijk zijn, dat het gemeentebestuur het dit jaar bepaald niet eenvoudig gaat krijgen. Het college van burgemeester en wethouders zal gedwongen zijn om op creatieve wijze om te gaan met de beschikbare financiële middelen en samen met de gemeenteraad tot een opstelling te komen waardoor het beleid door de inwoners als acceptabel wordt gezien en bovendien gezien kan worden als een tussenstation om, zodra er betere tijden aanbreken, weer verder te werken aan een Parkstad Veendam, waarin het goed leven en wonen is!!