Zowel SC Veendam als FC den Bosch waren twee dolende ploegen die er niks van bakten

Door op zaterdag, 1 december, 2012 - 06:37

Door Jacob Kuipers

Vrouwen van Duw (dames uit Westerkwartier) verzorgden een schitterende show

VOETBAL - Je moet wel een hartstochtelijke supporter wezen van SC Veendam om de hele wedstrijd tegen FC Den Bosch te aanschouwen. En dat deden de meeste aanhangers van Veendam. Want wie de ploeg bijstaat in betere tijden moet er ook zijn in slechte tijden. En èèn van de slechtste wedstrijden in de competitie was ongetwijfeld de match tegen de Bosschenaren. SC Veendam verloor namelijk met 3-0 van FC den Bosch. Het was beslist niet zo dat de Brabanders de ‘pannen van het dak' speelden. Nee, de ploeg van oefenmeester Jan Poortvliet bakte er namelijk ook niks van. Behalve dan de drie goals en die tellen als je punten wilt verzamelen.

En als je dit allemaal vooraf had geweten dan was je liever in de kantine van de club gebleven waar de vrouwen van Duw (Dames uit Westerkwartier), een schitterende show verzorgden. Deze kleurrijke gezelschap zong er vrolijk op los met aan het hoofd een zeer enthousiaste vrouwelijke dirigent die haar koor naar grote hoogtes duwde. En dat kon oefenmeester Gert Heerkes niet klaar spelen want zijn ploeg zakte ‘door het ijs'.

En dan moet er na afloop van de wedstrijd ook nog de ‘man off the match' gekozen worden. En wie moetje dan kiezen als de beste speler van SC Veendam. Dat moet een ‘heidens' karwei worden maar als je even nuchter na denkt dan kwam daar deze avond maar èèn speler voor in aanmerking. Namelijk doelman Jordan Santiago Haryett. Want hij was de enige die helemaal geen schuld had aan de drie goals. Nee, hij oogde zelfverzekerd maar zijn maatjes lieten hem deze keer in de steek.

Deze doelman moet een beroerde week hebben gehad. Hij was de schlemiel van SC Veendam in de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Excelsior. Vorige week werd hij plotseling voor ‘de leeuwen' gegooid toen in de rust doelman Theo Timmermans niet verder kon wegens een armbreuk. En nu kon hij zich de hele week voorbereiden op zijn tweede professionele wedstrijd. En hij deed het goed want hij maakte geen enkel fout. Nee, zijn medespelers gooiden er met ‘de pet' naar. De geelzwarten begonnen al slecht aan de wedstrijd. De eerste 20 minuten waren niet om aan te gluren.

Er was niks te beleven ondanks dat er wel veel balcontacten waren maar het ‘heilig vuur' was ver te zoeken. Maar in dezelfde fase dacht Tom Weert van Den Bosch hier anders over en testte de doelman van Veendam. Maar hij schoot tegen Santago aan. Ook rechtsback Pedro van SC Veendam speelde niet goed. In de 35ste minuut kwam Den Bosch bijna op een 1-0 voorsprong. En een paar minuten voor het rustsignaal schoot de statische Opoku nog tegen doelman De Bock van Den Bosch aan. Nee, hier waren twee dolende ploegen aan het werk die hopeloos faalden. Een een karrevracht balverlies.

Toen de spelers van SC Veendam in de tweede helft weer op het veld kwamen schalde uit de speaker ineens ‘Hup Veendam knal maar lekker op dat doel'. Nou, dat was toch een beetje voorbarig van deze speaker aangezien de geelzwarten de ‘weg' in de eerste helft helemaal kwijt waren. En helemaal geen ‘gif' in de schoenen had. Maar in de 59ste minuut was het toch eindelijk raak. Maar niet bij Veendam. Een aanval ging over de breedte bij Den Bosch en het leer kwam tegen de paal aan. De bal werd niet goed weg gewerkt en met een volley schoot Jeffrey Vlug raak: 0-1.

Het was eigenlijk niet verdiend want Den Bosch was nog van een minder gehalte dan SC Veendam. Lars Hutten was de eerste Veendammer die het doelman Bock van Den Bosch moeilijk maakte. Bock moest zich warempel strekken om geen tegentreffer om de oren' te krijgen. En vlot daarna moest hij weer een schot onschadelijk maken. Ook Opoku en Niek Loohuis vergaten te scoren. En die fase was Veendam dus gevaarlijker. Maar geen goals en dat deed Den Bosch wel. Randy Wolters knalde in de bovenhoek raak: 0-2. En een minuut later was er veel geknoei in de verdediging van Den Bosch en middenvelder Tom Overtoom haalde verwoestend uit maar doelman Bock kon de geweldige inzet met moeite uit zijn ‘kooi' houden.

Toch had Veendam nog een doelpunt verdiend toen libero Michael Vakalopoulos zich liet zien in het strafschopgebied van Den Bosch. Hij werd onderuit gehaald maar scheidsrechter Honig deed of ‘zijn neus bloedde' en liet door spelen. En de allerlaatste minuut scoorde Ralf Seuntjes nog een derde treffer voor zijn ploeg. Eindstand: SC Veendam-Den Bosch 0-3. Er waren deze avond twee dolende ploegen aan het werk die er niks van bakten.