Nieuws

Schitterend Sinterklaasfeest in Veendam



Tekst: Jacob Kupers.
Foto's: Gerard Martens, Henk Gibcus, Henk Drenth en Willem v/d Werf.

Borus en Jorus in de hoofdrol

SINTERKLAAS - Zaterdagmiddag zou Sinterklaas om 13.00 uur arriveren in de haven van Veendam. Maar door onbekende redenen arriveerde Sinterklaas iets te laat in Veendam. Na nadere informatie was Sinterklaas even de weg kwijt want zijn boot legde aan bij de haven van een Klusfabriek in Veendam. Medewerkers en cliënten van de Klusfabriek zorgden voor een tijdelijke onderkomen voor de Pieten waar ze een broodje kregen en een kop koffie.

Maar slecht voorbeeld deed goed volgen. Door de oponthoud bij de klusfabriek in het Veendammer centrum was het een drukte van jewelste. Op het Boven Oosterdiep, Molenstreek en de Van Blankensteynkade was het een drukte van jewelste. Er was bijna geen plekje waar uw verslaggever even rustig zijn verhaaltje op papier kon zetten. Sinterklaas zei bij aankomst dat dit de mooiste aankomst was dat hij had mee gemaakt. Ondertussen zaten de kleintjes zaten wat onrustig op papa's schouder in afwachting van Sinterklaas en zijn pietermannen.

Uiteindelijk kwam er ‘licht en de duisternis'. Het gevolg uit Spanje werd als vorsten onthaald in Veendam. De kleintjes zongen op een uitbundige manier diverse Sinterklaasliederen en de zwarte Pieten strooiden met pepernoten. Vervolgens reed de stoet dat vooral uit ludieke voertuigen bestond door de kerkstraat. Ook burgemeester Meijerman was één van de volgers. Hij werd gereden in een rode auto en had ook een rood mutsje op. Zijn politieke voorkeur laat zich dus raden. Vervolgens maakten ze een rondje centrum alvorens het gezelschap bij het gemeentehuis aankwam. Daar aangekomen was het ‘zwart'van de mensen. Groot en klein, iedereen genoot op dit kinderfeest.

En het feest dat op het raadhuisplein tentonele werd gevoerd was van een zeer groot gehalte. Een van de mooiste feesten die in Veendam gehouden werd. De televisie sterren Borus en Jores werden ingehuurd om er een schitterende voorstelling van te maken. Maar niet alleen Borus en Jores stalen de show, ook politeagent De Bok (collega van Borus en Jorus) was een uitstekende spreekstalmeester. Wat me verder opviel dat burgemeester Meijerman zich als een ‘kind' thuis voelde op de Veendammer planken.

De eerste burgervader, die onlangs zijn ambstermijn met vier jaar verlengde, had er zin in. Bij één van de dansliedjes draaide Meijerman enkele keren om zijn as. Het was werkelijk schitterend hoe de televisie sterren Borus, Joris en politieagent De Bok, zich als een ‘rode draad' op het toneel bewogen. Deze mega Sinterklaasintocht was dus van een zeer hoog gehalte. En is genomineerd voor een gouden pepernoot. Stem nu op www.goudenpepernoot.nl


Fotoalbum - Gerard Martens
Fotoalbum - Henk Drenth
Fotoalbum - Henk Gibcus
Fotoalbum - Willem van der Werf