Nieuws

GemeenteBelangen maakt zich zorgen over de negatieve effecten door bodemdaling



GB - GemeenteBelangen maakt zich zorgen over de negatieve effecten door bodemdaling als gevolg van winning van delfstoffen. In Veendam wordt o.a. zout en gas gewonnen. Deze activiteiten zorgen voor bodemdaling en dit heeft gevolgen voor huizen,gebouwen en voor de ondergrondse infrastructuur (kabel, leidingen).

De materie is ingewikkeld en er zijn maar een paar experts op dit gebied die zowel door de delvers als door de bezorgde gedupeerden worden geconsulteerd. Vooral bij bv schade aan woningen is het moeilijk te bewijzen dat de schade wordt veroorzaakt door de zoutwinning of gaswinning of door de waterstand of dat het komt door een andere oorzaak.

Nu moet de gedupeerde het bewijzen waardoor de eventuele schade is ontstaan. Naar aanleiding van de recente bevingen in Loppersum heeft de NAM de bewijslast omgedraaid zodat de delver moet aantonen dat de schade niet door hem is veroorzaakt. GemeenteBelangen Veendam gaat het college opdragen zich via de VGG en de VNG tot het uiterste in te spannen dat de omgekeerde bewijslast bij schades door bodemdaling wordt ingevoerd door middel van een wetswijziging. En in voorkomende gevallen bij de ministeries die betrokken zijn bij het proces tot vergunningverlening delfstofwinning op grond van de mijnwet ook rechtstreeks te pleiten voor de invoering van de omgekeerde bewijslast methode.


Motie: bodemdaling