Nieuws

Wanneer vindt Sint Maarten in 2012 plaats???



Ingezonden door Harnold Scheepstra

11 november valt dit jaar op een zondag. Aangezien een deel van de inwoners uit religieuze overtuiging graag de zondagsrust willen behouden, vindt Sint Maarten op een andere dag plaats. Voor deze keus alle respect, maar wie wil mag wel op 11 november lopen. De gemeente Veendam heeft via de media laten weten dat Sint Maarten op maandag 12 november gaat plaats vinden. In Wildervank kun je op 10 november Sint Maarten lopen, volgens de aankondiging van de ondernemers aan de Apollolaan. Het blijkt nu dus dat je op 10,11 en 12 november Sint Maarten kan lopen. Of alle dagen. Alles is dus weer lekker duidelijk geregeld en is goed overlegd. Niet dus!!!

Sint Maarten is toch een kinderfeest, maar het lijkt meer een commercieel feest en race van de verschillende winkeliersverenigingen te worden, wie de beste is. Als ouder loop je nu tegen een aantal dingen aan. Op welke dag moet je je kinderen Sint Maarten laten lopen. Op welke dag verwachten de mensen de kinderen nu aan de deur. Is het 10 november, 11 november of toch 12 november???

En als je je kind op bijvoorbeeld de 10e laat lopen en vriendjes op school vragen op de maandag of ze 's-avonds ook gaan lopen, heb je weer een sneu kind, want hij/zij heeft op de 10e al gelopen. Of je laat je kind op de 10e lopen, maar er doet niemand open, want in de krant stond toch dat het de 12e was, heb je weer een verdrietig kind. Of je laat je kind op de 12e lopen, maar er doet niemand open, want het was toch al op de 10e. Of je laat je kind op de 10e lopen en op de 11e en 12e komen er ook kinderen aan de deur. Dan vraagt je kind weer, waarom hij/zij niet meer gaat lopen. Ook een beetje teveel van het goede, om je kind 3 dagen te laten lopen. Voor de inwoners is het lekker onduidelijk en dus maar afwachten, wanneer je de Sint Maarten lopers aan de deur kunt verwachten.

Misschien een taak voor de gemeente Veendam, om hier voor de inwoners van Veendam en zeker voor de kinderen, duidelijk te maken dat 12 november de dag is dat Sint Maarten plaats gaat vinden, zoals aangekondigd door de gemeente en niet op 10 of 11 november en dat ze ondernemers die hier van afwijken terugfluiten. Zoals het nu gaat brengt het veel verwarring met zich mee bij veel mensen. Je kunt ook niet verwachten dat je 3 dagen bij de deur gaat staan. Aan de andere kant is het voor de kinderen ook niet leuk als ze voor dichte deuren staan.

Dus gemeente en ondernemers, schep orde in deze chaos en stel allemaal eenzelfde dag vast, zodat het voor iedereen duidelijk is wanneer Sint Maarten plaats gaat vinden.