SC Veendam-De Graafschap 2-3

SC Veendam geeft gelijkspel in slotfase weg

Door Jacob Kuipers

VOETBAL - SC Veendam is er voor eigen publiek niet in geslaagd om de degradant van de eredivisie De Graafschap te verslaan. De ‘superboeren' wonnen in een doelpuntrijke wedstrijd met 3-2. Aan de uitslag valt misschien af te lezen dat het een mooie en spannende wedstrijd was. Maar dat was helaas niet zo. In de eerste helft bakten beide ploegen er niet zoveel van, hoewel De Graafschap wel met een 2-0 voorsprong de rust in ging. Maar in de tweede part gingen beide ploegen helemaal los en voor het hooggeëerd publiek aan de Langeleegte was het smullen geblazen.

De kick-off van de eerste helft oogde een fris Veendam. Mitch Apau kwam uit het achterland aanstormen en zijn inzet was niet van gevaar ontbloot. Op dat moment had Veendam een klein overwicht maar de geelzwarten moesten oppassen voor een uitval van de Doetingchemmers. En dat gebeurde in de 15e minuut. Er volgde aan de rechterkant een voorzet van de bezoekers en Soufian El Hassnaoui zorgde ervoor dat zijn ploeg op een 1-0 voorsprong kwam. Veendam ging niet bij de ‘pakken neer zitten' en een mooie aanval over veel schijven kreeg niet het gewenste resultaat.

Voor de rest stelde deze eerste 45 minuten niks voor. Het was gewoon armzalig wat beide ploegen lieten zien. Ongetwijfeld hebben de beide trainers Huistra en Heerkes hun spelers de wacht aan gezegd. Want de tweede helft zaten de toeschouwers op het puntje van de stoel. Maar voordat het zover was kreeg het Veendammer publiek weer een domper te verwerken. En de oud-speler van SC Veendam Anco Jansen zorgde hier hoogst persoonlijk voor. Hij joeg de bal hoog in de touwen. De Graafschap nam het initiatief en zetten de Veenkolonialen stevig onder druk.

En als je Veendam plaagt dan gebeurd er iets. Middenvelder Lars Lambooij zette in de ‘16' een steekbal in de richting van centrale verdediger Michalis Vakalopoulos en die liet doelman Terrol kansloos: 1:2. Veendam was weer terug in de wedstrijd. Er zat ineens meer ‘muziek' in de ploeg. En Lars Hutten pakt dat prima op. Hij ontving aan de linkerkant de bal, draaide op fenomenale wijze weg bij zijn tegenstander en liet doelman Terrol kansloos. Links aannemen en met rechts een uitstekende curve loslaten en het leer daalde bij de tweede paal binnen: 2-2.

Vanaf dat moment rook Veendam de winst. Ze waren opstoom en De Graafschap wankelde. Want de geelzwarten roken winst. In de slotfase wisselde De Graafschap twee keer. En juist èén van deze wissels gaf Veendam de ‘doodsteek'. Uit een hoekschop kopte invaller Ted van de Pavert raak en zijn ploeg ging met de winst naar huis. Maar het was wel sneu voor SC Veendam om op de valreep nog verrast te worden.