Nieuws

Veendammer wind 19 oktober 2012



 
Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij Radio Parkstad om 12:02 uur.


Het is bij de meeste inwoners van de gemeente Veendam wel bekend, dat er elk jaar twee momenten zijn, waarop de aandacht van de gemeentelijke bestuurders vooral gericht is op de financiële kant van de zaak.

Naar het einde van het kalenderjaar gaat de aandacht vooral uit naar de vraag of het mogelijk is om het komend jaar alle voorgenomen plannen ook inderdaad in financiële opzicht uit te kunnen voeren. Uiteraard wordt daarbij een schatting gemaakt van de te verwachten inkomsten en uitgaven.

Het zal echter duidelijk zijn, dat die verwachtingen niet altijd overeenkomen met de werkelijkheid; de situatie van dat moment wordt dan weergegeven door de voorjaarsnota. Eenzelfde operatie voltrekt zich in het najaar; dan is het de najaarsnota die duidelijkheid moet verschaffen.

De najaarsnota, die nog niet zolang geleden door het gemeentebestuur is uitgebracht geeft aan dat de toekomst er minder gunstig uitziet dan in de maand november van het vorig jaar werd verwacht. Dat komt onder andere niet in de laatste plaats door datgene, wat nu verwacht wordt op basis van de onderhandelingen over de nieuw te vormen regering.

De najaarsnota geeft aan, dat de gemeente (en dat geldt overigens ook voor de andere Nederlandse gemeenten) duidelijk gedwongen zal zijn om in het jaar 2014 te bezuinigen.

Gelukkig hebben wij bij ons niet het probleem dat bij veel andere gemeenten wel speelt, namelijk dat er veel dure grond is gekocht, waarvan aangenomen moet worden, dat het op den duur met forse verliezen weer verkocht zal moeten worden.

Vast staat echter wel, dat het bestuur van onze gemeente er niet aan ontkomt om een bezuinigingsprogramma op te stellen, dat nogal stevig uitvalt en zowel de bestuurders als de inwoners van Parkstad Veendam heel wat onaangename uurtjes zal gaan bezorgen.

Gelet op het gezegde, dat je een broedende kip niet moet storen, zal ik mij in deze column niet bezig gaan houden met speculaties over wat er wel of niet aan bezuinigingen zou kunnen gaan komen; dergelijke speculaties hebben op zich weinig betekenis en kunnen maar beter niet in het openbaar komen.

Het is echter duidelijk, dat diegene, die al wat langer meeloopt zeker voor zichzelf zal kunnen bedenken, waar de pijn hard of minder hard terecht zal gaan komen.

Ik ga er in elk geval van uit, dat overeind blijft, dat iedereen ervan uit kan gaan dat het karakter van onze Parkstad Veendam blijft en ook, dat het voor alle mensen een plaats zal zijn, waar het goed wonen is en waar wij met elkaar goed kunnen leven.