Nieuws

Concert Hans van Lier and The Sidekicks te Veendam verslag in Parkzicht



Verslag Henk Drenth

COLLECTIEF - In een aardig goed gevulde zaal van Parkzicht was het zaterdagavond muzikaal goed vertoeven en kreeg het publiek waar voor hun geld. Als eerste trad de veelzijdige band Hans van Lier and The Sidekicks op. En aansluitend kwam als hoofdact de band op het podium dat een fenomeen geworden is, Ralph de Jong & Crazy Hearts.

Hans van Lier and The Sidekicks
De eerste band mag first but not least ook bij ons de spits afbijten. Onlangs was in Huize Maas te Groningen de presentatie van hun nieuwe CD 'Blues And More Than Blues'. Deze kwam met twee noteringen op twee hitlijsten binnen, in de Album Top 100 op 46 en op 5 in de Alternative Charts Top 30. In een concurrentie met onder meer Ilse de Lange en Nick en Simon getuigd het dat het goede kwaliteit heeft. Als een nog redelijk onbekende band moet deze het afleggen tegen een heleboel commerciële acts zoals Nick & Simon. Daarom was het voor henzelf ook heel verrassend dat de binnenkomst zo hoog was. ‘'Mijn zoon zei tegen me, je staat nog boven Yes R", vertelde zanger Teo de Haan. Daarbij zit het ook in een minder commerciële kant van de muziek.

Ze vinden het een heel leuke ervaring. Het bluesaandeel is in de muziekwereld ook niet zo heel groot en daarom zit in hun nieuwe CD met 14 nummers invloeden van verschillende andere stijlen om het aantrekkelijk te maken voor een groter publiek. De CD heeft in verschillende vakbladen heel lovende beoordelingen gekregen en in alle recensies kwam ook naar voren dat het heel divers is. In een recensie van het DvhN werd onder de kop ‘Uitstekende Nederblues' geschreven dat de CD tot het beste op Nederlandse bluesgebied moet worden gerekend.

Iedere bandlid heeft door een nummer te schrijven hier ook een bijdrage aan geleverd. Het komt uit verschillende kokers met ook heel verschillende sferen. In het ene nummer is het met een zwaarder beladen onderwerp en heeft een ander nummer een vrolijker karakter. Ook zo heeft het een mooie mix gebracht.

Hans zelf was al meer van de Chicago- en de Jackson blues. De invloeden van BB King, Albert Collins, Elmore James , Arthur Guitar Kell en Stevie Ray Vaughan zijn ook zeker te horen. Maar Hans heeft als een soort uitstapje ook ooit een popnummer geschreven. (Hans heeft meerdere CD's op zijn naam staan en speelde o.a. met Mick Taylor (ex-Rolling Stones) en Double Trouble, de begeleidingsband van Stevie Ray Vaughan).

De smaak van Teo is heel breed en dat vertaald zich in zijn inbreng. Thuis op zijn gitaar maakt hij een aanzet met een tekst erbij en speelt het voor in de groep. Aan de hand daarvan gaat het bloeien op voorwaarde dat er op voorhand al iets inzit. Hij kan al ontroerd zijn door een klassiek stuk, maar ook Johnny Winter vindt hij geweldig. Teo heeft een rauwe sound, maar probeert het publiek ook met gevoelige nummers te raken. Teo dacht, na gestopt te zijn als zanger bij PLAT, geen muzikale toekomst meer te hebben. Tot hij in 2009 door Fenno de Boer werd gevraagd toe te treden tot de band. Hij vindt het een fantastische ervaring.

Alle nummers worden ook met beleving gespeeld en het gaf in Parkzicht een interactie met het publiek. Regelmatig was er tijdens het spelen een soort van aparte samenspel tussen gitaristen onderling in een soort van muzikale ontmoeting en zeker ook een overdracht in het beleven van de muziek.

Met de stelling dat goeie muziek alleen iets van vroeger is zijn ze het beslist niet eens. En ook als een stijl niet aanspreekt, maar wel te horen is dat het goed gemaakt is, kan het toch hun waardering krijgen. Als iets goed is wordt dat ook direct gevoeld.

Basgitarist Fenno de Boer speelde oorspronkelijk in een rockband, gitarist Bennie Timmer is meer van de jazzkant, Teo de Haan is eigenlijk van alle markten thuis en Wim Entzinger drumt alle partijen heel goed. De band is een collectief met de typische Sidekicks sound. Daarbij mag van de band ook de geluidsman Klaas Wolf niet worden vergeten, die vanaf het begin in 2007 hun technicus is.

Vijf jaar geleden was de doelgroep nog 45 plus, tijdens de CD presentatie in een volle Huize Maas te Groningen waren er veel twintigers en dertigers, tot mensen van in de vijftig. Het is precies wat de bedoeling was.

De komende maanden gaan ze flink aan de weg timmeren om de cd te promoten. Er liggen veel optredens in het verschiet en ze willen muzikaal nog meer groeien. Het live spelen in de radiostudio van RTV Drenthe en Omroep Friesland staan in de agenda. In Dollard FM is er onlangs live gespeeld. "En we zijn al weer bezig met het maken van nieuwe nummers", aldus gitarist Hans van Lier.

Voor informatie over de band kijk op hun website. Een compilatie van hun optreden op Rhythm and Blues Night Oosterpoort 2012 met nummers uit hun CD is hier te zien.


 Voor meer foto's zie ons fotoalbum