Overslaan en naar de inhoud gaan

Geslaagde Open Dag Kanovereniging WSV Langebosch

Door op maandag, 17 september, 2012 - 11:10

KANO-INSTAPDAG - Zondag had de kanovereniging WSV Langebosch weer haar jaarlijkse open dag. Bij uitstek geschikt om eens met de kanosport kennis te maken. En om de verschillende typen kano's uit te proberen. Elk hebben ze hun eigen vaareigenschappen. De meest stabiele kano's zijn veilig voor de ongeoefende vaarder, maar zijn ook minder snel. Het is altijd een compromis tussen beide, en zo is een kano ook altijd een persoonlijke keuze.

Door vier clubleden werden er instructies in de beginselen van het kanoën gegeven. Het instappen, het goed vasthouden van de peddel en iets van de techniek van het peddelen. Maar het was vooral het plezier dat voorop stond. Naar een zwemdiploma werd gevraagd.

Ook heel erg leuk was het bezoek van oud-leden van het eerste uur.

De vereniging is in 1991 opgericht, en heette aanvankelijk De Veenploeters. Omdat een aantal toenmalige clubleden de naam teveel vonden associëren met de naam van de toenmalige Veendammer carnavalsvereniging De Veenkloeten, werd de vereniging haar huidige naam toebedeeld. Temeer omdat een plek aan het Langeboschemeer nog in beeld was als vestigingsplaats.

Na de oprichting van een kanopoloteam hadden zij de oude naam De Veenploeters aangenomen. Maar het ploeteren moet vooral als ludiek worden gezien. Want in het water worden de nodige technieken goed toegepast. Het team draait tijdens wedstrijdtoernooien landelijk goed mee. Deze vinden 6 keer per seizoen plaats. En zijn er wedstrijden gewonnen. Ook doen er teams uit het buitenland mee, onder meer uit Duitsland, Polen, Frankrijk en Engeland.

Ze draaien in de tweede klasse mee, en in een deelnemersveld van 12 teams zijn ze als vijfde geëindigd. In de derde klasse is het team als 2e gehuldigd. Daar zitten zware jongens in, want tijdens een potje kanopolo moet je wat kunnen hebben. Het kan er redelijk ruig aan toe gaan. Het is naar verhouding een klein deelnemersveld en met 10 kano's vaar je al gauw over elkaars voorplecht heen. Kanopolo is eigenlijk met drie soorten sporten verenigd. IJshockey, waterpolo. en hierbij uiteraard de benodigde kanotechnieken en de balbeheersing met de peddel. Het heeft meerdere aspecten in zich, wat het ook heel aantrekkelijk maakt.

Het is een hecht team en ook tegelijk een vriendenclub, waarvan een aantal elkaar al heel lang kennen. Het is een heel sociale en gezellige groep. Nieuwe leden worden ook gelijk in de groep opgenomen en er bij betrokken. Nieuwe deelnemers zijn van harte welkom, ook meiden. Er is een tweede team in opbouw, waarin ook al twee meiden meedoen.

Het kanopolo kent veel spektakel. Maar het rustige vlakwater varen is ook bij de jonge pololeden goed in trek. Want natuurlijk worden er ook de tochten georganiseerd, en van de negen kanoclubs in de provincie is het de vereniging met procentueel de meeste deelnemers tijdens de clubtochten. Het varieert van zo'n 10 tot 15 deelnemers.

Trajecten worden onder meer uitgezet in Friesland, in de Weerribben, het Lauwersmeer maar ook in de ‘maren' in Noord Groningen. Ook in Noord Duitsland zijn tochten ondernomen over getijdenriviertjes. En was de vereniging tijdens Sail Amsterdam van de partij tijdens een grote landelijke kano evenement in de IJhaven, varend langs de grote klassieke zeilschepen. Naast de wisselende tochten staan ook de jaarlijks terugkerende tochten op de tochtenkalender, zoals de Ooievaarstocht, Giethoorn met het favoriete terrasje en de Lampjestocht met verlichte kano's.

De club kent 31 leden waarvan ongeveer de helft uit jeugdleden bestaat. Vaak zijn de ouders ook lid van de vereniging. Tijdens de clubavond op de woensdag wordt in Borgerswold in de ‘thuiswateren' gevaren en op het Langebosschemeer. Wordt er een potje kanopolo gedaan of gewoon gezellig een kop koffie gehaald in het clubhome.

De trainingsavonden zijn ook nog op de woensdagavond, maar deze wil men gaan verschuiven naar de dinsdag- en de vrijdagavond.

Klik hier voor de website van de vereniging. En hier voor verdere info kanopolo team.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum