Overslaan en naar de inhoud gaan

Scholieren Winkler Prins stemmen voor een socialer Nederland

Door op maandag, 10 september, 2012 - 22:41

WINKLER PRINS - Bijna 650 scholieren van Winkler Prins, openbare school voor voortgezet onderwijs in Veendam, brachten maandag 10 september hun stem uit. Hoewel ze nog niet aan de echte verkiezingen van 12 september mee mogen doen, leeft politiek wel degelijk bij hen. Zij stemden voor een socialer Nederland.

In de landelijke verkiezingsdebatten woedt op dit moment de strijd vooral tussen PvdA en VVD. Als de verkiezingen op Winkler Prins enige voorspellende waarde hebben, dan zal de PvdA als winnaar uit de bus komen. Zowel bij havo als vwo kan de partij rekenen op 1/3 deel van de stemmen, goed voor 50 zetels. Het verschil met andere partijen is groot.

Havoleerlingen prefereren een links kabinet (PvdA & SP), terwijl bij de vwo-leerlingen bij de formatie een paarse coalitie de meeste kans van slagen heeft. Bij vergelijkbare WP-scholierenverkiezingen in 2010 was er een ruime meerderheid voor de liberale partijen te zien. Er was zelfs sprake van een ‘ruk naar rechts'. Nu lijkt het tij gekeerd en gaat de voorkeur juist meer uit naar de sociaal-democraten.

De kleine partijen hebben weinig kans invloed op de nationale besluitvorming uit te oefenen, in tegenstelling tot het verleden. Is dit een eerste signaal voor een beperking van het totaal aantal partijen?

De PVV was in 2010 zowel in de landelijke scholierenverkiezing als in de WP-verkiezingen de grote winnaar. Nu moet de partij van Geert Wilders een fors verlies incasseren. Als het aan de Veendammer scholieren ligt gaat de PVV verder met slechts 18 Kamerzetels.

Een groot aantal jongeren behoort tot het legioen van de zwevende kiezers. 255 (39%) leerlingen wilden of durfden nog geen keuze voor een politieke partij te maken. Het zijn vooral vwo-leerlingen (39%) die het nog niet weten, tegenover 27% van de havisten. Ook dat is representatief voor het actuele landelijke beeld. De grote vraag is nu of zij de groep thuisblijvers representeren, of de ‘last minute-stemmers' die voor een onverwachte uitslag zullen zorgen.


Uitslag leerlingverkiezingen Winkler Prins 2012