Nieuws

8 september: Open Monumentendag en Jan Bosch Orgelconcert



WILDERVANK - Op 8 september 2012 is het weer landelijke Open Monumentendag. Uiteraard doet de monumentale Grote Kerk van Wildervank ook weer mee, het thema van de Monumentendag is "Groen van Toen" De kerk is die dag van 10:00 tot 17:00 uur geopend.

De Monument- en Concertcommissie sluit aan bij het thema "Groen van Toen." We moeten ons in Veendam en Wildervank realiseren dat het hier allemaal begonnen is: Eén van de pioniers van de Veenkoloniën legde in 1647 de grondslag voor het ontstaan van de plaatsen Veendam en Wildervank, Zijn naam was Adriaan Geerts, die later de naam Wildervanck aannam. We bevinden ons dus in het centrum van de Groninger Veenkoloniën.

We vinden daar de monumentale Grote Kerk met haar toren, het geheel is een ontwerp van de later beroemd geworden architect Tjeerd Kuipers. Vanuit de slanke kerktoren die met 44 meter een van de hoogste van de Veenkoloniën is kunt u goed waarnemen hoe het Veenkoloniaal landschap gevormd is rond de twee hoofdkanalen het Oosterdiep en het Westerdiep die evenwijdig aan elkaar, met een onderlinge afstand van 100 meter, door Wildervank lopen en in Veendam uitwaaieren doordat de oude AE zich daartussen bevond. De oude AE is later vergraven tot een rechte erfscheidings-/afwateringssloot (wordt ook wel een middensloot genoemd) de gedempte delen zijn nog te zien.

Bovenin de toren is het weidse landschap met langgerekte structuur en rechtlijnige wijken zichtbaar die overgebleven zijn van de turfwinning richting de Wildervanksterdallen. Ook latere wijzigingen in het "Groen" zoals de aanleg van het bomenrijke kerkhof aan de Dalweg en aan de andere kant het plan Langenbosch en daarachter Borgerswold zijn duidelijk te zien. De geschiedenis ligt dus aan uw voeten als u de klim in de toren naar boven aandurft en het adembenemende uitzicht in ogenschouw neemt.

Na de beklimming van de toren kunt u in de kerk even uitblazen en het interieur bekijken want er is zelfs een compleet glas-in-lood raam gewijd aan het zicht op de Veenkoloniën rond 1911, "Het Groen van Toen." Ook kunt u het prachtige Walcker-orgel, onderdeel van de beroemde Groninger orgeltuin, bekijken en beluisteren. In de kerk zijn mensen aanwezig die u het prachtige raam kunnen laten zien en natuurlijk meer kunnen vertellen over het gebouw. Het orgel zal gedurende de dag ook bespeeld worden omdat de dag samenvalt met de Nationale Open Orgeldag.

In de kerk en gebouw Concordia zullen ook quilts en schilderijen te zien zijn van gemeenteleden. Dit is zeker een bezoekje waard, u kunt dan ook even een kopje koffie drinken en de demonstraties van de kunstenaars bezoeken. Kortom gezellig!

Orgelconcert
Wildervank - De internationaal bekende organist André van Vliet geeft op zaterdag 8 september 2012 in de Grote Kerk te Wildervank een orgelconcert met bekende orgelwerken. Het betreft hier het jaarlijks terugkerende traditionele "Jan Bosch orgelconcert". We verwachten dat alle registers van orgel open getrokken worden; Bach, Händel, Verdi, een improvisatie van André zelf, alles komt langs. Het concert begint om 20:00 uur en is gratis toegankelijk, bij de uitgang wordt een collecte gehouden t.b.v. het organiseren van een volgend concert. Onder het genot van een drankje kunt u napraten over het concert in zaal "Concordia." Het concert is ook de afsluiting van de Open Monumentendag en Nationale Orgeldag, de Grote Kerk is die dag van 10:00 tot 17:00 uur geopend.

De organiserende Monument- en Concertcommissie Grote Kerk Wildervank hoopt op een goede opkomst. Komt allen!

Website: www.walckerwildervank.nl.


CURRICULUM VITAE ANDRÉ VAN VLIET
André van Vliet werd geboren op 18 augustus 1969 in Benschop. Zoals bij zoveel organisten, begon André al heel vroeg met het volgen van orgelles. Het eerste orgelonderricht genoot hij van Gijsbert Lekkerkerker. Op negenjarige leeftijd begeleidde hij de kerkdiensten in zijn woonplaats. Enkele jaren later zette hij zijn orgelstudie voort bij de bekende organist (overigens geen familie) Herman van Vliet. In 1985 werd hij toegelaten aan het Utrechts Conservatorium en studeerde daar bij Nico van den Hooven, Jan Welmers en Jan Raas. Deze studie rondde hij met succes af door middel van een orgelconcert in de Pieterskerk te Utrecht.

Al tijdens zijn studie breidden zijn muzikale activiteiten zich uit en gaf hij concerten, veelal als begeleider van koren en solisten. Deze concerten voerden hem door het gehele land en tot ver daar buiten. Zo waren er tournees, naar o.a. Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije, Roemenië, Canada en de Verenigde Staten. Vanaf 1988 is hij dirigent van een aantal koren. Momenteel staan koren uit Polsbroek, Ede en Nieuwpoort onder zijn leiding. Ook als pianist geniet André steeds grotere bekendheid. Vele malen heeft hij in de eerste plaats als organist, maar ook als dirigent en pianist, zijn medewerking verleend aan radio-, TV-, DVD en CD-opnamen.

André is als organist verbonden aan de Hervormde Gemeente van Polsbroek & Vlist.