Nieuws

Groen van Toen tijdens Open MonumentendagWe gaan naar buiten dit jaar



OMD - Tijdens Open Monumentendag moet je dit jaar in Pekela en Veendam zijn. Onder het motto ‘Groen van Toen' kunnen op zaterdag 8 september 2012 diverse monumenten worden bezocht.

Ons gebouwde erfgoed kan niet los worden gezien van de omgeving waarin het is ontstaan. Daarom zijn niet alleen historische interieurs te bezichtigen, maar ook monumentale buitenruimten. In Pekela en Veendam zijn opvallende groene monumenten, een aantal kerkhoven en begraafplaatsen en enkele bijzondere parken, te bezoeken.

Activiteiten
Een bustocht met deskundige begeleiding voert die dag langs het Borgerswold in Veendam en het Burgemeester Boekhovenpark in Nieuwe Pekela. In het centrum van Veendam kan via de Winkler Prins-wandelroute het tuindorp Tusschendiepen worden bekeken (waarvan een deel is aangewezen als beschermd gezicht). Een fietstocht leidt langs de opengestelde monumenten in de gemeenten Veendam en Pekela.

Monumenten
De samenwerkende comités van Pekela en Veendam hebben in totaal 17 eigenaren bereid gevonden om hun pand voor publiek open te stellen. De deuren van de beide musea, het Veenkoloniaal Museum (tegen gereduceerd tarief) en het Kapiteinshuis, de beide molens in Pekela en de Turfcentrale in Veendam staan open. Verder is een keur van historische kerkgebouwen opengesteld.

Meer informatie
Op de websites www.pekela.n;, www.veendam.nl en www.openmonumentendag.nl is meer informatie te vinden.

Informatieboekjes en de fietsroutes zijn te verkrijgen bij de opengestelde monumenten en bij Cultuurcentrum vanBeresteyn.