Nieuws

Nieuw clubhuis en hockeyveld MHC Daring feestelijk geopend



DARING - Afgelopen zaterdag is door de hockeyclub MHC Daring uit Veendam het nieuwe clubhuis feestelijk geopend. Het middengedeelte, en daarmee een groot deel van het gebouw, was in januari 2011 door brand verloren gegaan. De nieuwbouw kon dankzij de inzet van leden, familie en sponsoren plaatsvinden. Er is heel veel werk verricht en het resultaat mag er zijn.

Om 14 uur opende een brede afspiegeling van spelers en teams, van jong en oud, al hockeyend door een breed lint het nieuwe clubgebouw. Door de hal van het nieuwe gedeelte ging het weer naar buiten naar een nieuw tweede veld dat vervolgens ook geopend werd. De opening was zonder ceremoniële zaken, maar waar vooral hockey en gezelligheid centraal stonden. De vereniging is er immers voor de leden en voor de deelnemers die elk weekend op het veld staan.

De gemeente Veendam had het tweede veld reeds beschikbaar gesteld en geoptimaliseerd. Wethouder Henk Jan Schmaal gaf na de openingshandelingen nog een korte toespraak.

Na de openingshandeling werd in de kantine een schilderij onthuld dat door Isabelle Hidding speciaal voor Daring was gemaakt. Ook om iets tastbaars aan de muur te hebben na wat er allemaal verloren was gegaan. Samen met de voorzitter werd het schilderij, voorstellende een hockeyer in spelershouding, onthuld. Het is figuratief, maar ook een klein beetje abstract gehouden. Het schilderen van een mannenfiguur was voor de schilderes een nieuwe uitdaging. Vanwege de heel andere uitstraling dan bij het schilderen van vrouwenfiguren met de sierlijke vrouwelijke houdingen (klik website). Op dit schilderij moest het ook kracht uitstralen.

Het nieuwe gebouw sluit mooi aan bij de oude gespaarde gedeeltes aan weerszijden, waarin o.a. de kleedkamers en de kantine gehuisvest zijn. De vereniging was hard geraakt na de brand doordat nutsvoorzieningen als elektriciteit en water niet meer voorhanden was. Er werden snel maatregelen genomen zodat de kleedkamers weer bruikbaar waren. Een jaar lang zat men zonder warm water en verwarming. Gelukkig had de naburige Tennisclub Veendam haar faciliteiten beschikbaar gesteld.

Het middengedeelte is helemaal opnieuw opgebouwd waarbij meteen ook naar de toekomst is gekeken. Er is een centrale plein gerealiseerd waarvan de kleedkamers en de kantine goed bereikbaar zijn. Bij het opnieuw opzetten van de sanitaire voorzieningen is goed naar het milieuaspect gekeken om dit op een maatschappelijk verantwoordelijk manier te kunnen doen. Zo is het niet meer noodzakelijk om met boilers het water continu warm te houden, maar staan er nu geisers die acuut warm water kunnen leveren. De verwarming wordt met hete luchtstromen vanuit het plafond geregeld.

Er is een mooi gebouw voor in de plaats gekomen. Maar wat helaas onvervangbaar is zijn de vele verloren gegane archiefstukken. Dit betreft met name allerlei kranten en papierwerk, maar ook belangrijke bekers die als trofeeën ooit herinnerden aan de overwinningen in het verleden. De archiefstukken waren in stalen archiefkasten opgeslagen geweest en zo zijn ook alle jaargangen van het clubblad Daring Klanken verloren gegaan, alsmede kampioencertificaten.

De Menco Slagter wisselbokaal is, zij het geschonden, bewaard gebleven. Het heeft in een gedeelte gestaan waar de brand minder hevig was. Met de sporen draagt deze bokaal nu zelf ook een stuk geschiedenis mee. Menco Slagter was een oud-voorzitter en had deze bokaal ingevoerd voor de opening van de familiedag ter opening van het nieuwe seizoen. Het is moeilijk te achterhalen wanneer deze traditie ingevoerd is. Sinds vier jaar is deze traditie weer nieuw leven ingeblazen.

Het ledenaantal van Daring neigt tegen de 400 leden, dat is het hoogste aantal ooit. De jeugdopbouw is heel breed, breder dan ook ooit geweest. Het geeft een goede garantie dat op termijn er in de seniorenteams ook een goede invulling komt. In de prestaties van de Nederlandse elftallen wordt goed meegekomen. Het jongste lid is 5.5 jaar, tevens de leeftijd waarop ze ongeveer mogen beginnen. Het oudste lid is 75 jaar.

De oprichtingsdatum van Daring was op 15 september 1925 als Hockeyvereniging Veendam, door jurist Mr. E.J. Bulder opgericht. In 1937 werd de club aspirant-lid van de hockeybond en werd er ook op landelijk niveau gehockeyd. Eind dertiger jaren werd er middels een ludieke actie een nieuwe naam voor de club bedacht. Ter inspiratie op het Engelse dare (durven) werd de naam Daring bedacht en in de nieuwe naam Mixed Hockey Club Daring ingebracht. Sinds kort kent de vereniging een nieuw bestuur.

Op dit moment is er iemand bezig om iets van de verloren gegane geschiedenis, dat her en der verspreid is, terug te halen en samen te voegen. Er zijn heel veel leden die materiaal aandragen om het in een archief elders ter plaatse in Veendam te bewaren. Niet alle stukken zijn verloren gegaan, zo zijn er medailles uit 1941 bewaard gebleven. Daarnaast zijn er mensen bezig om verhalen en mijlpalen uit het verleden vast te leggen.

Als er lezers zijn die wetenswaardigheden uit de geschiedenis van Daring kunnen aandragen zijn zij van harte welkom. Wim de Vries, sinds medio mei 2011 de nieuwe voorzitter, juicht het idee van ons het op deze site te zetten van harte toe. Deze gegevens kunnen dan gekoppeld worden aan wat teruggehaald is. En kunnen naar Martin Auwen worden gestuurd (martinauwen(at)live.nl).

Na de brand is er een optimalisatie van de internetsite geweest en kan er tevens een stuk geschiedenis op worden gezet. Wat al geplaatst is kan veel breder en het zou een mooi effect ernaast zijn. Er is heel weinig bewaard gebleven en mogelijk kunnen er nog stukken bij mensen thuis liggen.

Website MHC Daring en Bouwsite


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum