Overslaan en naar de inhoud gaan

Leerlingen Winkler Prins storten zichop geschiedenisvraagstukken

Door op donderdag, 21 juni, 2012 - 10:56

Historisch Adviesbureau Napoleon opgericht

WINKLER PRINS - Op dinsdag 13 juni 2012 is op Winkler Prins openbare school voor voortgezet onderwijs in Veendam het Historisch Adviesbureau Napoleon (HAN) opgericht. Het is een bureau waarbinnen leerlingen in opdracht van een organisatie van buiten de school onderzoek doen en praktische opdrachten uit kunnen voeren op het gebied van de geschiedenis.

Eerste opdrachtgever van het bureau is het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Onder de titel ‘De Erfenis van Napoleon'gaat het museum een tentoonstelling organiseren over de vele en ingrijpende veranderingen die onze samenleving in de Bataafs-Franse tijd (periode 1795 - 1813) beleefde. De tentoonstelling gaat draaien van 30 november 2013 tot en met april 2014.

Deelonderwerpen zijn:

  • standaardiseren (invoering metrieke stelsel, munteenheid, huisnummering, kadaster en verkeersregels)
  • het leger (invoering dienstplicht, veldtocht naar Moskou, voedsel, ontwikkeling medische kennis en praktijk)
  • bestuur (o.a. grondwet, burgerlijk wetboek, burgerlijke stand, scheepsregister, cartografie
  • landbouwontwikkeling (Continentaal Stelsel, smokkelpraktijken, invoering suikerbietenteelt).

Het HAN gaat voor het museum onderzoek doen naar een aantal thema's en adviezen geven over de museale vertaling daarvan. Zeven leerlingen uit VWO 5 hebben zich aangemeld om in het kader van de productie van hun profielwerkstuk een tijdje als werknemer mee te gaan draaien in het Historisch Adviesbureau Napoleon. Het zijn: Erwin Bouwmeester, Sybrand Martijn, Pia Hendriks, Jesse Overal, Nikky Rademaker, Ben Venema en Oscar Yntema. Zij gaan onderzoek doen naar één van de deelonderwerpen. Belangrijke vragen zijn: Wat is er precies gebeurd en hoe heeft dat de Nederlandse samenleving tot de dag van vandaag beïnvloed? Verder gaan de leerlingen ook meedenken over de beste manier om deze informatie in museale zin voor het voetlicht te brengen.

Namens het Veenkoloniaal Museum was directeur mevr. Petra Maters als opdrachtgever aanwezig bij de oprichting. Zij en geschiedenisdocent Onderwater nemen de begeleiding van de leerlingen voor hun rekening.