Overslaan en naar de inhoud gaan

Scootmobieltocht met 30 deelnemers aan de rit

Door op woensdag, 20 juni, 2012 - 21:05

 

SCOOTMOBIELTOCHT - Vanmiddag werd de tweede editie van de Scootmobieltocht gereden. Wethouder Klaas Steenhuis gaf om 13.30 uur het startsein voor de karavaan. In een lang lint reden dertig deelnemers langs de mooiste plekjes van Veendam, Wildervanksterdallen en Wildervank. Het weer werkte geweldig mee, het zonnetje kwam er regelmatig bij.

Vorig jaar kende de eerste editie 22 deelnemers. Tineke Schmaal van het organiserende Platvorm Gehandicaptenbeleid Veendam was zeer tevreden over het aantal deelnemers. Het idee is om mensen meer uit huis te krijgen. Daar is de scootmobiel tenslotte ook voor bedoeld. Zelf maakt Tineke er ook gebruik van en ze wilde graag laten zien wat er allemaal mogelijk is met een scootmobiel. Nu zijn er al weer belangstellenden voor volgend jaar. Het is de bedoeling om er een traditie van te maken.

Toch is het wel lastig om mensen die er weinig uitkomen te motiveren. De meeste deelnemers gaan er uit zichzelf wel al uit. Maar het is gelukt om een aantal mensen mee te krijgen en ook zijn er al de toezeggingen voor volgend jaar nu ze het hebben gezien. Het is even een drempel die ze over moeten.

Vorig jaar liep Tineke Schmaal al een poos rond met het idee. Ronald Koers, een medewerker van de WMO, had eens opgemerkt dat veel scootmobielen teveel in de schuur blijven staan. Het werd naar voren gebracht in de werkgroep Platvorm Gehandicaptenbeleid en heeft het idee vorm gekregen. Mede met Ina Felder is het opgezet en was er de medewerking van andere vrijwilligers van het Platvorm. Het vergde veel organisatie, zoals het regelen van begeleiding door de politie en EHBO. Een paar weken geleden was de route nog verkend.

Op de verzamelplek op het Raadhuisplein speelde het draaiorgel De Zwarte Doris gezellige deuntjes. De bezemwagen stond klaar voor pech onderweg, maar dat diende zich niet aan. De politie en vrijwilligers begeleidden de route en hadden er zichtbaar ook plezier in. Er was ook niets aan het toeval over gelaten bij het begeleiden van de karavaan.

De tocht was 17 kilometer lang en leidde onder andere over de Molenstreek en Ommelanderwijk. En over de Sluisweg en via de Jan Kokweg naar Wildervanksterdallen. Bij Theetuin De Kainstobbe wachtte koffie, thee en een wafel met warme kersen en slagroom. De accordeonist Molenberg speelde de vrolijke noot.

Bij voortzetting van de tocht werd door de fysiotherapeuten Jan Veen en Mark Gerlsma eerst een banaan of ander fruit uitgedeeld voor extra energie. Daarna was het gaan met de banaan richting de 7 bruggetjes. En verder door naar Stadskanaal, waar nog een pauze werd gehouden. Via het fietspad van de Unikenstraat ging het vervolgens weer richting Wildervank. Terug in Wildervank ging het via de Participantenweg naar het eindpunt. Daar liep het inmiddels rond de klok van vijf.

Als medevrijwilligers uit het Platvorm mogen worden genoteerd: Roel Kuiper, Hilda van IJsselmuide, Stefan Groot, Dick Knapper, Sienie Ahlers, Anneke Dijkstra en Jose Schreiber.

Overigens werd voor het oversteken van het eerste bruggetje (van de zeven) snoepjes uitgedeeld. Doping, werd ondergetekende ingefluisterd. Het bericht is onbevestigd gebleven. 

Wel vielen de snoepjes goed in de smaak en waren een lekkernijtje van de stadswachten.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum