Overslaan en naar de inhoud gaan

Kinderdagverblijf Bamba start vanaf septembermet VVE-peuterochtenden

Door op vrijdag, 15 juni, 2012 - 18:00

KINDERDAGVERBLIJF - Naar aanleiding van de discussie die is ontstaan vanwege het mogelijk stopzetten van de subsidie voor peuterspeelzalen in Veendam, heeft kinderdagverblijf Bamba te Veendam onderzocht welke mogelijkheden er voor het kinderdagverblijf zijn om peuters die op dit moment geen kinderdagverblijf bezoeken te integreren in hun bestaande VVE-programma.

Directeur Jos Schomaker "Er is een landelijke tendens gaande dat het speelwerk en kinderopvang gaan samenwerken dan wel opgaan in de kinderopvang, zeker gezien het feit dat veel kinderdagverblijven al VVE meegeven in hun dagelijkse opvangtaak. Middels kleine aanpassingen op onze werkwijze kunnen wij het mogelijk maken om voor een grote groep peuters deze Voor- en Vroegschoolse Educatie aan te bieden. Wij werken met het VVE-programma van Piramide, deze wordt ook op de meeste basisscholen gebruikt, zodat de overgang vloeiend kan verlopen. De speel- en leerochtenden kunnen voor ouders in veel gevallen bekostigd worden door middel van de kinderopvangtoeslag. Voor ouders die buiten deze regeling vallen, hopen wij dat door een handreiking van de gemeente, zij toch op een betaalbare manier gebruik kunnen maken van het peuter speel- en leerwerk."

Het Piramide programma is een integraal erkend VVE-programma waarin alle vier ontwikkelingsdomeinen (taal, rekenen, motoriek en sociaal emotionele competenties) worden behandeld. Verder wordt gewerkt aan het wennen aan het groepsgebeuren en de zindelijkheid. Het werken met de 13 thema's is een belangrijk onderdeel van Piramide. Elk thema is belangrijk voor een bepaald ontwikkelingsgebied van het kind. Bijvoorbeeld het project : 'Kleur en Vorm' voor de denkontwikkeling. 'Lente' voor de Oriëntatie op tijd. 'Sinterklaas' voor de Sociaal-emotionele ontwikkeling enz. Ondanks dat er in een thema één bepaald ontwikkelingsgebied centraal staat, komen natuurlijk alle ontwikkelingsgebieden aan de orde binnen een thema.

"Naast het voorbereiden op de basisschool, vinden wij de motorieke ontwikkeling ook een belangrijk gegeven. Daarom hebben wij er voor gekozen om in elke peuterochtend een blok van 45 minuten peutergym te integreren binnen ons dagprogramma. Als je bewegen binnen het kinderdagverblijf echt goed integreert dan doe je daar de kinderen veel plezier mee. Bewegen is gezond! Bovendien ook goed voor de motorische, cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen. Wij werken met de methode Spelenderwijs bewegen. Bij Spelenderwijs bewegen wordt in de beweegprogramma's goed rekening met de actieve behoeften van kinderen, afgewisseld met rustige activiteiten zodat kinderen weer op adem komen. Heel belangrijk is dat je een beweegprogramma duidelijk begint en rustig eindigt. Voor peuters is een beweegprogramma van drie kwartier lang genoeg. Wij zullen peutergym geven (afhankelijk van het weer en de activiteit) op de groep, buiten op de speelplaats of in het naastgelegen sportcentrum, waar wij gebruik van een sportzaal kunnen maken. Bij heel mooi weer is niet het gym op zich de leidende factor, maar het bewegen buiten en kunnen wij er voor kiezen om de kinderen "vrij" buiten te laten spelen", aldus Schomaker.
Kinderdagverblijf Bamba heeft een speciaal peuterarrangement ontwikkeld, waarbij de mogelijkheid geboden wordt uw peuter vanaf twee jaar aan te melden voor de VVE-peuterochtenden.

Voor de VVE-peuterochtenden op KDV Bamba kan gekozen worden uit 2 opties
de VVE-Peuterochtend of het VVE-Peuterblok

Optie 1:
VVE-Peuterochtenden. Uw kind kan komen van 7.00 - 13.00. In dit geval maakt uw kind een hele ochtend mee, ook de lunch. Bij het ophalen is er natuurlijk ruimte voor de overdracht van uw kind.

Optie 2:
VVE-Peuterblok. Uw kind komt tussen 8.30 en 8.45 binnen en kan worden gehaald tussen 11.15 en 11.30. Bij het ophalen is er natuurlijk ruimte voor de overdracht van uw kind.

Voor meer informatie over bijvoorbeeld de kosten van de VVE-peuterochtenden of de inhoud van het piramide programma en het dagschema kunt u de website www.kdvbamba.nl bezoeken. Hier kunt u de informatiebrochure VVE-peuterochtenden downloaden. Voor ouders die recht hebben op kinderopvangtoeslag is er een prijstabel online waarin u kunt zien wat de kosten voor u als ouder zijn (ouderbijdrage).

Uit de prijstabel blijkt dat de groep ouders die recht hebben op kinderopvangtoeslag een maandelijkse ouderbijdrage gaan betalen van ca. € 15,- tot € 30,-. De ouders die onder de gemeentenorm vallen, dienen maandelijks ca. € 10,- tot € 20- te betalen aan ouderbijdrage.

Uit de prijstabel blijkt ook duidelijk dat voor de ouders die geen aanspraak kunnen maken op kinderopvangtoeslag of een gemeentelijke bijdrage (bijvoorbeeld omdat één van de ouders werkt en de ander voor de kinderen zorgt) een hoge ouderbijdrage per maand betaald. Neem als voorbeeld een inkomen van bruto € 25.000,- per jaar, in dat geval wordt de ouderbijdrage € 97,50 per maand. Het verschil tussen beide groepen wordt hierdoor wel heel groot!

Wel is het zo dat een betaalde baan van drie uur per week, maandelijks al recht geeft op 18 uur kinderopvangtoeslag. Het gemiddeld aantal uren per maand voor de VVE-peuterochtenden bedraagt 17 uur.

U kunt vanzelfsprekend altijd bellen voor het opvragen van informatie of voor het maken van een afspraak voor een rondleiding.