Sport

Veendam 1894 (zon) gepromoveerd naar 3e klasse



VOETBAL - Veendam 1894 heeft afgelopen zondag middels een 3-1 thuiszege op Gruno promotie naar de 3e klasse afgedwongen. Het eerste duel van dit tweeluik, vorige week in Groningen, eindigde in een 2-2 gelijkspel. Doordat er geen systeem is zoals in de Europa Cup, waarin een uitdoelpunt dubbel telt, was het op voorhand al duidelijk dat de winnaar van de terugwedstrijd deze play-off had gewonnen. Bij een remise zou een verlenging en eventueel strafschoppen volgen. Maar zover kwam het dus niet, al leek het na een helft spelen wel die kant op te gaan. Beide ploegen speelden slordig en leken zichtbaar last te hebben van de hitte en de spanning die een dergelijke wedstrijd met zich meebrengt. Er werden weinig grote kansen gecreëerd en voor de neutrale toeschouwer viel er weinig te beleven.

Dit was in de 2e helft wel anders. Zowel Veendam 1894 als Gruno leken te beseffen dat er wel een winnaar moest komen en kropen wat meer uit hun schulp. De ploeg van trainer/coach Hans Kamphuis had hierbij een veldoverwicht, maar de stadjers waren middels hun gevaarlijke spitsen minstens zo gevaarlijk. Zo rond de 65e minuut ontbrandde het duel pas echt toen Johan van der Veen Veendam 1894 op een 1-0 voorsprong schoot. In plaats van het duel te controleren liet de jonge ploeg van Kamphuis Gruno direct weer terugkomen in de wedstrijd. Kevin Hofman strafte slecht verdedigen aan de zijde van Veendam genadeloos af: 1-1. In de fase daarna leek Gruno het duel naar zich toe te trekken. Het oogde enkele keren zeer gevaarlijk voor het domein van Veendam 1894-doelman Serkan Akbas, maar tot een treffer kwam het niet. Aan de andere kant liet Johan van der Veen vervolgens zien hoe het wel moet door via zijn tweede treffer van de middag de thuisploeg op een 2-1 voorsprong te zetten. De frustraties kregen daarna de overhand bij de gasten uit Groningen en vanwege natrappen moesten zij in de slotfase verder met 10 man. Veendam 1894 kwam daarna niet echt meer in de problemen en Darryl Sanches zorgde met de 3-1 voor de kers op de taart.

Uiteindelijk mag je concluderen dat de beste ploeg heeft gewonnen, maar het dubbeltje had ook zomaar de andere kant op kunnen vallen. Door deze puike prestatie keren de geelzwarten na afwezigheid van slechts één seizoen alweer terug naar de 3e klasse. Dat is een groot compliment voor de spelers, technisch staf en overige begeleiding rondom het elftal. Na de degradatie van vorig seizoen moest er namelijk een volledig nieuw team opgebouwd worden met heel veel jeugdigheid en een klein beetje routine. Dat deze jonge, onervaren maar enorm strijdbare ploeg dit al heeft bereikt biedt enorm veel vertrouwen voor de toekomst. Er zal dan ook vol goede moed worden begonnen aan het nieuwe seizoen in de 3e klasse.