Overslaan en naar de inhoud gaan

Ex-voetballer BV Veendam Swawek Andzrejewskiexposeert in Groningen

Door op maandag, 16 april, 2012 - 11:31

EXPOSITIE - De Veendammer Swawek Andzrejewski is gevraagd om een aantal zelf ontworpen lampen, lampenkappen en opnieuw beklede designstoelen te komen exposeren bij de kunstenaar Erik Zwezerijnen te Groningen.

Swawek is 22 jaar geleden naar Veendam gekomen als voetballer bij BV Veendam, maar omdat hij een zware blessure opliep was het snel gedaan met zijn carrière als voetballer.  Hij is nog wel actief als trainer bij de jeugd en bij de voetbalschool van Jan Korte.
Van huis uit in Polen is hij opgegroeid in een stoffeerdersfamilie en hij heeft hiervoor in Polen zijn vakopleiding gevolgd. Het was dus ook logisch dat hij dit beroep ook hier in Nederland zou kunnen gaan uitvoeren. Na voor twee werkgevers te hebben gewerkt heeft Swawek besloten om voor zichzelf te beginnen. Hij heeft zijn bedrijf aan het Beneden Oosterdiep 186 te Veendam (hier zat voorheen Gall autoverhuur).

Hij heeft al menig keer een tweede prijs gewonnen in "de beste meubelstoffeerder van het jaar", een wedstrijd die nationaal gehouden wordt.

Maar naast het stofferen van meubels en projecten heeft Swawek nog een passie, en dit is het zelf ontwerpen van lampen, en het maken van lampenkappen. Voor beide activiteiten is veel belangstelling, want Swawek bekleedt meubels voor particulieren, voor projecten, en daarnaast lampenkappen op maat. Dit gebeurt zowel in Nederland als ook daarbuiten.

Erik Zwezerijnen en Swawek kwamen elkaar tegen op de beurs Wonen & Co, en Erik was erg onder de indruk van Swawek's lampen. Daarom heeft Erik Swawek gevraagd om een aantal van zijn producten te komen showen in Erik's nieuwe galerie aan de Westerkade 10 te Groningen, die zaterdag 21 april geopend wordt.