Overslaan en naar de inhoud gaan

Elf leerlingen HAVO/VWO van Ubbo Emmius Collegenaar Florida

Door op zaterdag, 31 maart, 2012 - 10:30

TEAM F.A.V. - Elf leerlingen van het Ubbo Emmius College hebben als team deelgenomen aan de First Lego® League (FLL). De start van het team was een eervolle tweede plaats van de regiofinale te Assen in november 2011 en op 28 januari 2012 haalden ze een fantastische Beneluxfinale in Eindhoven.

Het is een wedstrijd waarin techniek en innovatie voorop staan, en in een deelnemersveld van wereldwijd 200.000 leerlingen mag het FAV team hun technisch talent verder bewijzen met hun deelname aan het FLL World Invitational Open Championship in Florida, Verenigde Staten. Van 3 tot en met 6 mei 2012 zal deze wereldwijde competitie in de technische innovatie voor scholieren plaats gaan vinden.

In de geschiedenis van het FLL is er nog niet eerder een team uit onze regio naar de Verenigde Staten gegaan. Team F.A.V. is dan ook een geweldige promotor. Het is een katalysator in het proces om het technologieonderwijs op een hoger plan te tillen. Door deze unieke situatie kan het Team een inspiratie zijn voor jongeren. Het laat zien dat techniek leuk kan zijn, en waar ook de lat hoog gelegd mag worden. Er is veel in te bereiken met een gemotiveerde instelling.

Wat houd FAV precies in? FAV staat voor ‘Fruit and Vegetables'.

Het FLL World Invitational Open Championship is erop gericht om 9 tot 16 jarigen onderzoek uit te laten voeren naar voedselveiligheid en mogelijke verontreinigingen van voedsel. Deze onderzoeken zijn uiteenlopend. Van het blootstellen aan insecten en dieren tot de verwerking. En het niet steriel transporteren en opslaan van voedsel. De deelnemende teams in de Food Factor Challenge zullen oplossingen gaan bouwen middels het programmeren en testen. Met behulp van een autonome robot van LEGO ® MINDSTORMS ® NXT worden een aantal missies betreffende voedselveiligheid onderzocht en opgelost. Om op deze manier te kunnen werken aan de ontwikkeling van innovatieve oplossingen. Alle oplossingen zullen met elkaar en met de voedselautoriteiten worden gedeeld.

Het idee is om fruit in aparte compartimenten te vervoeren. Hiermee wil het team bewerkstelligen dat tijdens de logistiek van veiling naar bedrijf fruit en groenten per soort in gescheiden temperatuurzones de juiste koeling krijgen.

 

Het bijzondere is eigenlijk dat dit nu niet gebeurd. In de huidige situatie worden alle soorten groenten en fruit bij elkaar getransporteerd onder dezelfde gekoelde omstandigheden van min 6 tot min 8 graden.

De oplossing was ingegeven door het idee om bananen tijdens het transport, dat heel veel tijd kost, te laten rijpen door de temperatuur binnen de geschikte marges te houden. En dit zonder dat er extra energie voor benodigd is. Bananen hebben extra tijd nodig om te rijpen voor ze vanaf de veiling naar de bedrijven worden getransporteerd. Door fouten in de temperatuur liggen ook vaak bananen in de winkel die nog niet gerijpt zijn.

De leerlingen hebben specialisten geraadpleegd. Ook adviezen over het benodigde teamwork, en hoe je gezamenlijk dingen kunt aanpakken. En die kregen ze van niemand minder dan Wubbo Ockels. Ook staatssecretaris Henk Bleker is een van de ondersteuners.

 

Afgelopen woensdag werd het Team F.A.V. door burgermeester Ab Meijerman en wethouder Bert Wierenga ontvangen in de burgemeesterskamer. Er werd een professioneel ogende videopresentatie gegeven dat ook door de leerlingen zelf was gemaakt.

De inleidende tekst van de presentatie is naar het idee van Star Wars onder begeleiding van de Star Wars titelmuziek. In de tekst de zin; "A brave young team diceded to act and battle the problem". En na het korte verhaal in het Engels van deze inleiding werd het afgesloten met; "Once again Team F.A.V. comes to the rescue of innocent fruits and vegatables to restore balance in the Galaxy". Met een knipoog, een humoristische inslag en zeker met een serieuze ondertoon.

De burgemeester en de wethouder waren zeer onder de indruk. Ze waren één en al oor en namen alle tijd voor het stellen van vragen en om naar de antwoorden te luisteren.

 

Ze zegden hulp en ondersteuning toe om sponsoren te vinden. Het Productontwerp- en ontwikkelbureau Pezy uit Groningen is reeds fan en sponsor. En ook Variass, met de hoofdvestiging in Veendam, sponsort the First LEGO League Team van Ubbo Emmius.

Meer sponsoren zijn van harte welkom, want hun reis is al op zeer korte termijn. Op langere termijn wordt als doel gesteld om meer teams uit de regio een kans te geven om het internationale niveau te bereiken. Voor dit doel wordt gezocht naar partners om een samenwerkingsvorm mee op te zetten, waarin meerdere FLL activiteiten organiseert kunnen worden en er eventuele buitenlandse projecten kunnen worden gefinancierd.

Indien u intersse heeft, vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Henk van der Wal, coach team F.A.V. 

  • Telefoonnummer : 0598 690227
  • Mobiel: 06 53819167
  • Of per e-mail: h-tronics.hwa@planet.nl

Wordt vervolgt.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum