Nieuws

PKN Kerk in Wildervank actieve goede doelen kerk



GROTE KERK - Dat de PKN kerk in Wildervank een actieve meelevende gemeenschap heeft, dat zich vertaald in ondersteuning van maatschappelijke zorg in de wereld, tonen de projecten en de activiteiten die deze kerk ontplooit. De leden laten zich ook graag inschakelen bij allerlei activiteiten die ten goede komen aan de goede doelen die ondersteund worden.

Malawi project
De ondersteuning voor het Malawi project van Mark Gerlsma en Loes Roeleveld is afgerond. Het schooltje is gebouwd en in gebruik, waar voorheen onder een grote boom les werd gegeven. Afgelopen woensdagavond werd er een gemeenteavond gehouden om Mark en Loes hun verhaal te laten vertellen met beamer projecties van hun foto's. Het begeleidend verhaal van Mark en Loes had zeer aandachtige toehoorders. Voor Mark en Loes is het een unieke ervaring geweest en het was een indrukwekkende presentatie. Straks meer over hun ervaringen.

Ondersteuning Ghana project
Afgelopen vrijdagavond heeft de activiteitencommissie van de PKN Kerk in Wildervank een Ghanese feestavond met een veiling gehouden, waarvan de opbrengst ten goede komt aan het ZWO project in Ghana. ZWO staat voor Zending Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking.

De avond begon met een maaltijd waarin deels Hollandse en Ghanese gerechten in elkaar overvloeiden. Er werd een veiling gedaan van zowel artikelen als van diensten. Iemand die zijn tuin opgeknapt wilde hebben kon een bod doen. Er was een lekkere taart gebakken waar op geboden werd. Ook kon op goederen een bod worden gedaan, op een schilderij of wat mensen maar in wilden brengen. Er was een kapster aanwezig en een nagelstylist. Een sneltekenaar was actief.

En er was een playback- en karaokeshow. Een aantal deelnemers hielden het qua uitdossing geheel in stijl met de Ghanese avond. Op een leuke manier heeft het geld opgeleverd en tevens heeft het ook een samenbindende factor. De veilingmeester heeft al deze goederen en diensten voor het hoogste opbod geveild en deze avond heeft 910,50 euro opgeleverd.

Opleiding- en trainingscentrum
Bij het project in Ghana is de PKN Kerk bijna twee jaar betrokken. Vanuit de landelijke kerk is er daar een opleiding- en trainingscentrum opgestart, dat door verschillende kerken financieel wordt ondersteund. Het centrum kent twee projecten. Er worden trainingen gegeven voor mensen die daar graag als pastoraal medewerker of als predikant betrokken willen zijn. In het andere project wordt landbouwontwikkeling gegeven, om de mensen de kans te geven hun eigen producten te verkopen.

Het centrum is in het armere Noorden van Ghana opgezet, zodat in dit langgerekt land van 800 kilometer de cursisten niet helemaal naar de hoofdstad hoeven te reizen. Een bepaalde periode kan er een opleiding worden gevolgd en tussentijds weer op het land worden gewerkt.

De beide projecten zijn opgezet door Kerk in Actie, waar plaatselijke kerken zich bij hebben aangesloten. Daar ter plaatse is het de Presbyteriaanse kerk, Ghana was van oorsprong een Engelse kolonie.

In Ghana zijn voor de wet alle mannen en vrouwen gelijk. Maar in de praktijk is dit nog niet zover. Het centrum wil een veilige plek bieden voor vrouwen om onderling ervaringen uit te wisselen. En ook om gerichte voorlichting te geven specifiek op vrouwen. Ook worden er bijeenkomsten tussen de verschillende religies gehouden om tot een dialoog te komen. In Ghana is het zuiden overwegend christelijk en het noorden overwegend islamitisch. De culturen zijn wel wat anders maar het brengt geen spanningen mee. De uitspraak is er daar ook dat de mensen allemaal Ghanees zijn.

Malawi project van Mark en Loes
Voor de bouw van het schooltje in Malawi heeft de PKN Kerk een grote bijdrage geleverd. Mark was via mevrouw Beekman van de diaconie met de kerk in contact gekomen. Naast hun werkzaamheden in Malawi wilden Mark en Loes graag een schooltje realiseren voor 30 weeskinderen in het dorpje Nguluwe.

Voor Mark en Loes was het in Malawi hun tweede periode. Mark om er als allround fysiotherapeut weer te gaan werken in het ziekenhuis van Nkhoma Hospital. Loes had haar werk onder leiding van Jennifer Wall, een Amerikaanse brandwondenspecialiste (klik hier).

Naast de bijdrage van de kerk is er ook door patiënten in de praktijk van Jan Veen gedoneerd. En familie en vrienden hadden geld gegeven. En was het ook mede dankzij deze mensen mogelijk geworden om de school, die ongeveer 2000 euro heeft gekost, neer te zetten.

Na de beamerprojectie van de foto's en het verhaal van Mark en Loes was het mogelijk om vragen te stellen.

Dagelijkse voeding en inkomstenbron
Loes vertelde dat de mensen nog alles met je wilden delen, ondanks de armoede. En dat de mensen toch nog zo gelukkig zijn. Van de warmte en de vriendelijkheid hebben ze vooral van geleerd.

Het enigste nadeel was de gewenning dat ze van blanken dingen krijgen. Mark vind het de verkeerde manier om zo'n land te helpen. Je moet de mensen ook zelf dingen laten doen.

Uit de zaal werd gevraagd waarom de school dan niet zelf (geheel op eigen kracht) door hun gebouwd is, omdat ze het toch zelf kunnen. Het antwoord was dat ze niet het geld ervoor hadden. Maar als je die stenen zelf kunt maken dan, was het tegenantwoord. Maar die worden liever verkocht dan dat ze weggegeven worden.

De dagelijkse voeding was ook belangrijker dan een school, daarom werd gewoon onder de boom lesgegeven. Een school is zeker belangrijk, maar er moest in de eerste plaats voor de basisbehoeften gekozen worden. Ook vinden de mensen het lastig om vooruit te denken, er wordt eerder om de volgende dag gedacht dan aan de volgende week. Iemand had 10 kippen gekregen om de eieren te verkopen, wat de eerste maand ook goed ging. Toen dat even niet meer liep kon hij van de kippen zelf niks kopen. En werden alle kippen opgegeten.

Na afloop van het verhaal werden Mark en Loes hartelijk bedankt en werd hun verteld dat het heel leuk was om te zien wat er van het geld tot stand is gekomen. En een mand van de Wereldwinkel voor Mark en Loes vond de diaconie wel op z'n plek.