Overslaan en naar de inhoud gaan

Mini-elfstedentocht druk bezocht

Door op zaterdag, 11 februari, 2012 - 22:18

Foto's Gesinus Hemmes, Lenze Tempel en Henk Drenth
Tekst Jacob Kuipers

WINTER - Oude tijden herleefden op deze voorlaatste schaatsdag. Wat heeft Koning Winter ons verwend tijdens de laatste ijsdagen. Bijna overal in de provincie Groningen werden toertochten gehouden. Zo ook in recreatiegebied Borgerswold in Veendam. Opa's, oma's, mamma's en pappa's gingen naar diverse ijsvlakten om hun kunsten te vertonen. Jong en oud waren dus op de been om de benen weer eens te strekken. Het was weliswaar koud maar de amusementswaarde vergoedde veel. Oude tijden herleefden dus op deze voorlaatste schaatsdag, tijdens de Mini-elfsteden tocht.

Bij Scouting Veendam was het erg druk en heel gezellig. Er hing als het ware een idyllische sfeer over het geheel. Liefdelijk en onbedorven. En met zachte muziek op de achtergrond. De organisatie had bankjes op het ijs gezet en de ijsfanaten vermaakten zich met koek en zopie. Jong en oud waren dus op het ijs en af en toe ter ondersteuning als het de peuter of kleuter te veel werd. Op een gegeven moment schok ik toch wel een beetje.

In de verte zag ik een schaatsenrijder aankomen met een donkere pak aan en een helm op. Zoiets zie je toch niet zo vaak op het ijs. Ik zette hem alvast op de gevoelige plaat en toen hij ook nog richting de fotograaf kwam kreeg ik het Spaans benauwd. Het bleek een collega van mij te zijn. Gelukkig zwaaide hij ook even toen hij weer vertrok. Daar fietste ik met mijn uit 1956 stammende fiets onder het viaductje door naar de wijk Langebossch.

Dit was het drukste punt uit de route. De schaatsers die van 't Borgerswold kwamen moesten onder de viaduct door naar het Langebossche meer. En andersom hetzelfde ritueel. Dit was dus het centrum van de Mini-elfstedentocht. Ook hier trof ik een vreemde passant. Weliswaar niet op het ijs maar hij sloofde zich uit op de naast liggende bospad. Het was een man met een geel-zwarte pak aan. Ik zag hem in de verte al aankomen en het was Rudie Spitzen van Stichting Compean. Hij dacht waarschijnlijk: ‘ik ga niet op het ijs want voor je het weet is het plons'.

Ook de voorzitter van vv Wildervank kwam ik nog tegen. Bekende Veendammers ontmoeten bekende Veendammers dus. Daarna ging de rit naar het Langeboschemeer. Daar zag ik de uitstalling van een gemeubileerde kamer met natuurlijk een koek en zopie tent. En uiteindelijk kwam ik bij de tennisclub Veendam aan, die ook meedeed aan de Mini-elfstedentocht en zij 'verstopten' zich achter De Rietgors.

Het was een drukte van belang en Jannes Bekkema van ‘Us Honk' kwam met zijn collega's handen en voeten te kort om aan de vraag te voldoen. De warme koffie ging ook hier als warme broodjes van de hand. En dat waren mijn momenten die ik tijdens mijn rit op de oude 'ros' tegen kwam. Tijdens mijn fietstocht hoorde ik ook dat er plus minus 1200 geregistreerde rijders/sters waren. En dan nog de scheuvellopers/sters die zich niet lieten inschrijven. 't Geft ollemoal niks want wie oln'n van mekoar, is een veelgezegd credo bij zulke momenten en plaatjes.

 


Een Interview van Wim Dussel van Radio Parkstad.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum