Nieuws

Hond in wak, redding per schaats en boot



REDDING - Dat het ijs ook wel aantrekkingskracht op honden heeft bleek maar weer eens. Vrijdagmiddag liep een jong stel met een bruinzwarte Berner Sennenhond over het zandpad aan de zuidzijde van het Langeboschemeer. De Berner Sennen was wat al te geestdriftig en rende onverwachts het ijs op. Iets te ver van de wal was de viervoeter door het ijs gezakt en kon er niet meer uitkomen.

Er werd hulp gezocht bij een boer. Met een ladder werd getracht het dier uit het wak te krijgen. Maar ook de ladder zakte er doorheen. De gealarmeerde politie was via Borgercompagnie met twee wagens het zandweg (nabij het zweefvliegveld) op komen rijden. Van het achterste voertuig was door de haast een bumper beschadigd. Aangekomen kon men niet er niet in slagen om de forse hond op het ijs te trekken.

Inmiddels was ook de gealarmeerde brandweer gearriveerd aan de Kuifreiger met een boot op de trailer. De locatie dat ook opgegeven was. Zeer waarschijnlijk kon het blusvoertuig ook het zandpad niet op. De eigenaren van de hond was met hun eigen voertuig achter de bluswagen aan komen rijden. Ze waren zichtbaar aangedaan. Vandaar moest men te voet via de sluis door het veld, nog een aardige eind. Met een redbrancard togen twee brandweerlieden naar de plek waar de wanhopige hond nog steeds op het ijs probeerde te komen.

Een agent had zijn schaatsen ondergebonden en zijn schaatskunne kwam zeer goed van pas. Bij de Kuifreiger waar de bluswagen stond werd een (ander) klein bootje gehaald en deze was licht om gemakkelijk per schaats op sleep te nemen. Het bootje was voor de redbrancard aan ter plaatse. Het was een geweldige samenwerking.

Een andere politieman schoof het voor het wak en op zijn buik schoof hij erin. Het bootje zakte meteen door het ijs. Het was een flinke wak geworden. Met wat moeite kon de hond binnenboord worden gehesen. Het dier werd opgevangen en in een politiewagen gelegd. Het dier was uitgeput en onderkoeld geraakt, maar maakte het verder goed na dit hachelijk avontuur. De Berner Sennen is in opleiding als geleidehond.

Het bootje werd na afloop door een andere schaatser teruggeschaatst. Er werd aan de jongeman gevraagd of hij het vertrouwde, want het ijs was beslist onbetrouwbaar gebleken. Er werd teruggeschaatst langs de walkant. Het inzetten van schaatsen is een prachtig hulpmiddel gebleken.