Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwjaarsvisite Wedeka

Door op zaterdag, 14 januari, 2012 - 11:00

WEDEKA - De sociale werkvoorzienig zit in ‘zwaar weer'. En dat geldt ook voor werkvoorzieningschap Wedeka. Directeur Johan Mug van Wedeka zei dat op de nieuwjaarsvisite van het schap in Veendam. 2012 is het laatste jaar van de bestaande sociale werkvoorziening. Mug: "Dat betekent niet dat Wedeka wordt opgeheven. Maar het is wel het laatste jaar van de sociale werkvoorziening in de huidige vorm. Het heeft dan 40 jaar bestaan in de vorm die we kennen. Voor 1 mei 2012 wordt vastgesteld welke vorm die zal hebben. En dat kan best ingrijpend zijn", opende de directeur ten overstaand van het voltallige personeel.

Vervolgens stelde Mug het jaar 2011 aan de kaak. En de kernthema van 2011 luidde: het jaar van de onzekerheid. De problemen begonnen allemaal in 2008. Problemen bij banken en de overheid zou het oplossen. Nou, dat is niet gelukt. Wedeka staat aan de vooravond van een economische recessie en die zal naar Mug zijn opvatting 5 a 10 jaar duren. "En die zin kenmerkt zich door heel veel onzekerheid over de inkomens ontwikkeling", vult de directeur aan. Per 1 januari is en een nieuwe wet over de bijstand ingegaan.

"En daar word je niet vrolijk van", aldus een sombere Mug, die verder vindt dat het voor veel mensen nadelige gevolgen heeft. "Onzekerheid over allerlei voorzieningen. Zoals bibliotheken, cultuur en musea, als het gaat om de onderkant van de arbeidsmarkt". En ook de pensioenen ontspringen de ‘dans' om de centen niet. En dat is de eerste keer dat het kabinet deze groepering aan pakt. Het is zeker een feit dat in 2013 een aantal pensioenfondsen over zullen gaan tot verlagingen van de pensioenen. Kortom, onzekerheid troef.

Onzekerheid is heel slecht voor mensen. "Wij zijn allemaal gewend met de gedachte ‘wat we nu hebben, dat we dat straks ook hebben'. Met de gedachte dat onze kinderen dat ook zullen krijgen. Als we nu stoppen met werken, dat we een redelijk pensioen hebben. En een mooie oude dag voorziening", aldus directeur Mug. De gedachten die de directeur aanhaalde kunnen we over boord zetten, als de regering bij hun streven blijft. Wedeka heeft voor het eerst in bijna 10 jaar een verlies geleden van 1,2 miljoen euro.

Tegelijkertijd is dat een goede prestatie. "We hebben een korting gehad, op de subsidie van 2,5 miljoen euro. Als je dan toch uitkomt op een verlies van 1,2 miljoen, dan zou - daar hebben we niks aan - je in de oude omstandigheden een resultaat hebben gedraaid van meer dan 1 miljoen winst. Als je kijkt naar de bedrijfsvoering horen we nog steeds tot de betere SW-bedrijven. Desalniettemin, een verlies van 1,2 miljoen. Een reserve pot opgebouwd van 6 miljoen en daar gaat dit van af. En dat gaat de komende jaren zo door", is het trieste commentaar van directeur Mug.

Werkvoorzieningschap Wedeka heeft een moeizaam jaar gehad. En dat had niet te maken met hoe hard iedereen werkte. Het heeft alles te maken met de hoeveelheidwerk. Wedeka heeft nog een beetje hoop voor dit jaar. "Wat er van de gemeentes bij komt, maar het blijft krabben. De trajecten hebben het goed gedaan. Een miljoen meer, dan het jaar er voor. Dat is een belangrijke bijdrage van het beperken van het verlies", zegt Mug.

Wat wel een positief punt is, is de kringloopwinkel in Veendam. Mug: "De kringloop heeft het goed gedaan. De kringloop is voor het eerst in zijn totaliteit boven de miljoen gekomen. De winkelomzet in Veendam is bijna weer terug op het oude niveau. Trouwens alle kringloopwinkels hebben het goed gedaan", aldus Mug.

Tot slot."Sinds de tweede wereldoorlog hadden we te maken met groei, de komende jaren hebben we te maken met krimp (achteruitgang). Dat is het geheel waarin we ons maatschappelijk bevinden", besluit directeur Johan Mug van werkvoorzieningschap Wedeka.