Agenda

Volkskerstzang Veendam / WildervankDatum: 
zondag 18 december 2022 19:00

 

Kerk_volkskerstzang.jpg

Volkskerstzang Veendam/Wildervank, 18 december 2022

Ook dit jaar organiseert de Monument- en Concertcommissie Grote Kerk Wildervank weer de volkskerstzang in de gemeente Veendam. Op zondag 18 december a.s. vanaf 19:00 uur vindt deze volkskerstzang plaats in de kerk van Wildervank.

De volkskerstzang is bedoeld om samen bekende kerstliederen te zingen en te beluisteren. We hopen dat het voor iedereen mogelijk is om dit maatschappelijke gebeuren bij te wonen. Ons motto is nog steeds: “Van iedereen voor iedereen”, een laagdrempelig evenement voor een breed publiek, onafhankelijk van geloof of afkomst, om de boodschap van Kerstmis te beleven. We zullen ook een aantal Oekraïense vluchtelingen uit Wildervank begroeten, teksten zullen ook beschikbaar zijn in het Oekraïens.

Hoofdorganist Dirk Swama zal dit alles begeleiden op het orgel samen met trompettist Lubertus Leutscher, daarnaast verleent alt-mezzo Hanneke Tichelaar haar medewerking. Pastor Corrie Dun – van Dam uit Veendam neemt het kerstverhaal voor haar rekening, ook zal zij een korte overdenking houden.

Alt-mezzo Hanneke Tichelaar ontdekte haar liefde voor het zingen bij studentenkoor Gica. Zij studeerde Klassieke Zang bij Hanneke de Wit  en Gerda van Zelm aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2011 studeerde zij af. Daarna volgde zij masterclasses bij onder anderen Johanette Zomer, Lucia Meeuwsen en Jard van Nes. Momenteel wordt Hanneke gecoacht door Marion van den Akker.

De afgelopen jaren trad Hanneke op als soliste in divers oratoriumrepertoire, onder andere in Messiah van Händel (met studentenkoor Gica), de Via Crucis van Franz Liszt, Petite Messe Solennelle van Rossini, Requiem en diverse missen van Mozart, cantates van J.S. Bach en de Negende van Beethoven, “moar dan in ’t Grunnegs”. Sinds 2018 is Hanneke vaste solist van het Veenkoloniaal Symfonieorkest onder leiding van Lubertus Leutscher.

Lubertus Leutscher begon zijn muzikale opleiding op achtjarige leeftijd met trompet en piano. Mede doordat hij diverse muziekfestivals en concoursen in binnen- en buitenland bezocht en vele prijzen in de wacht sleepte, bleef zijn muzikaal talent niet onopgemerkt. Hierdoor kon hij op opmerkelijk jonge leeftijd van veertien jaar beginnen aan de vooropleiding aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en vervolgde hij zijn studie met als hoofdvak trompet bij Freddie Grin en bijvak piano bij Gerardus van der Deijl.
Lubertus Leutscher is tevens initiator van de in 2010 opgerichte stichting Veenkoloniaal Symfonie Orkest. Met dit regionale orkest verwierf hij veel lof voor de bijzondere projecten die dit orkest de afgelopen jaren maakte.
Lubertus speelt trompet tijdens de volkskerstzang.

Verder zal, de begin dit jaar koninklijk onderscheiden, organist Dirk Swama alles begeleiden op het orgel. Dirk is al vele jaren hoofdorganist van het unieke Walcker-orgel dat al meer dan 100 jaar in de kerk gebruikt wordt voor kerkdiensten, maar ook voor diverse soorten concerten.

Voor de financiële ondersteuning zijn fondsen, organisaties, middenstanders en bedrijfsleven uit Veendam/Wildervank weer bereid gevonden bij te dragen om de volkskerstzang mogelijk te maken.
Voor bezoekers is er een vrije gift bij de uitgang.

Livestream:
SKV TV via de Kabelkrant: Kanaal 996 , 66 (Analoog)
Website: www.parkstadveendam.nl/kabelkrant
YouTube: https://bit.ly/vkz2022 (Later ook terug te kijken).

Monument- en Concertcommissie Grote Kerk Wildervank.
Website: www.walckerwildervank.nl