Agenda

Orgelconcert WildervankDatum: 
zaterdag 10 september 2022 20:00

 

Pieter_Walckerorgel.jpg

Zaterdag 10 september a.s. is het weer Open Monumentendag en Landelijke Orgeldag. ’s Avonds organiseert de Monument- en Concertcommissie Grote Kerk Wildervank het traditionele, jaarlijkse, “Jan Bosch orgelconcert”.

Pieter Pilon, hoofdorganist van de Protestantse Kerk in Farmsum zal een programma verzorgen met toegankelijke orgelwerken. Het is altijd een feest om Pieter te horen op het orgel. Hij speelt werken van o.a. Händel, Bach, Mozart en als uitsmijter de bekende Toccata van Widor.
Het begint om 20:00 uur, de toegang is 10 euro. Er is een pauze waarin u een consumptie kunt kopen.

Het orgel is een laatromantisch orgel, gebouwd door de orgelbouwer E.F. Walcker uit Ludwigsburg, Duitsland, in het jaar 1913. Dit is, zeker in Noord Nederland, een uniek instrument omdat het ook een onderdeel vormt van de architectuur van de kerk. Architect Tjeerd Kuipers heeft het open front, er zit dus geen kas omheen, ontworpen en de orgelpijpen uitgevoerd met Jugendstil stijlelementen. Over de klank is te melden dat dit orgel de mogelijkheid heeft om van fluisterzacht naar overweldigend luid te klinken, geheel anders dan oudere orgels in onze provincie.

Waarom wordt dit het “Jan Bosch orgelconcert”genoemd?
Jan Bosch was een van de vooraanstaande landbouwers in de Veenkoloniën. Hij had een groot landbouwbedrijf met 2 kleine boerderijen en een grote boerderij in Wildervank met losstaande graanschuren aan de Raadhuiskade. Hij was diaken in de Geref. kerk te Wildervank (nu PKN) en maakte, samen met zijn broer Hinderk, deel uit van de bouwcommissie voor de nieuw te bouwen kerk (1910-1911) en de familie Bosch schonk het orgel in 1913. Hij bespeelde 35 jaar lang dit Walcker-orgel. Jan Bosch ligt begraven op het kerkhof aan de Dalweg 36 te Wildervank.

Pieter Pilon kreeg orgellessen van Piet Wiersma en studeerde vervolgens orgel aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Wim van Beek en piano bij Jan Marisse Huizing. Kerkmuziek studeerde hij aan het koninklijk Conservatorium in Den Haag bij resp. Christiaan Winter en Jos van der Kooy. Hij verdiepte zich in liedbegeleiding (piano) bij Tan Crone.In 1988 behaalde hij voor orgel cum laude het einddiploma Uitvoerend Musicus. Na het eindexamen piano volgden er lessen(onder meer improvisatie) bij Albert de Klerk. Hij werd prijswinnaar van het Nationale Orgelimprovisatieconcours(1992) in Bolsward .
Regelmatig geeft hij concerten als solist of in samenwerking met koren, instrumentale en vocale solisten. Als docent piano en orgel is Pieter Pilon verbonden aan het Centrum voor de Kunsten Zuid-Groningen en als repetitor en pianodocent aan de Stedelijke Muziekschool. Bij de Protestantse Gemeente in Winsum-Obergum verzorgt hij als cantor-organist de begeleiding van de gemeentezang. Tevens is hij hoofdorganist van de Protestantse kerk in Farmsum ( Delfzijl) en de vaste bespeler van het befaamde Lohmanorgel aldaar.