Agenda

Schmidt-Marlissaconcert in Grote Kerk VeendamDatum: 
zaterdag 30 oktober 2021 20:00

 

lukas jan schoonbeek.jpg

Schmidt-Marlissaconcert - 30 oktober 20.00 uur Grote Kerk Veendam

Zaterdag 30 oktober is er na lange tijd weer een orgelconcert in de Grote kerk van Veendam. Ieder jaar organiseert de stichting een zogenaamd dr. Schmidt-Marlissa orgelconcert.

Dit jaar wordt dat concert wordt gegeven door Lukas Jan Schoonbeek. Lukas Jan begon reeds op jonge leeftijd met het geven van orgelconcerten en het begeleiden van koren. Als student heeft hij allereerst een studie Technische Bedrijfswetenschappen aan de Rijksuniversiteit te Groningen voltooid. In 2010 rondde hij vervolgens de Bachelor klassieke muziek - hoofdvak orgel - af aan het Prins Claus Conservatorium (PCC) in Groningen. In dat jaar won hij ook de eerste prijs op het internationale Andriessen/De Klerk concours. Lukas Jan is recent (juni 2021) afgestudeerd aan het PCC voor de Master of Music. Momenteel combineert hij nog steeds zijn muzikale praktijk met de functie van docent-onderzoeker Technische Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool.

Het bijzondere van het concert is dat Lucas Jan o.a. twee werken van de Veendammer Muziekschooldirecteur, organist en componist Adriaan Antonisse jr. speelt, Ik wil mij gaan vertroosten en Hoe zal ik U ontvangen. Daarnaast speelt hij werken van César Franck, Léon Boëllmann, Max Reger en Johann Sebastian Bach.

Adriaan Antonisse volgde Fried Schmidt-Marlissa op als organist. Van 1948 t/m 1966 was hij in dienst van de Hervormde Gemeente te Veendam. Antonisse heeft veel voor het orgel en voor het muziekleven in de regio betekend. Hij was naast organist o.a. directeur van de Veendammer Muziekschool en beiaardier van het eerste carillon, dat in 1958 in de toren geplaatst werd.

Het wordt een bijzonder concert waarbij ook familie van Adriaan Antonisse aanwezig zal zijn.

Aanvang: 20.00 uur, entree: € 10,-, t/m 12 jaar: € 5,-.