Agenda

Grote Kerk Veendam zet de deuren open



Datum: 
donderdag 5 augustus 2021 13:30 tot 16:30

 

wimorgeljeugd-2.jpg
Wim van de Laar met jeugd vol belangstelling achter het orgel.

De stichting Vrienden van de Grote Kerk in Veendam 
zet de deuren van de kerk weer open.

Op donderdag 5 en 12 augustus staan de kerkdeuren van van de Grote kerk Veendam van 13.30 uur tot 16.30 uur open. (als de vlaggen voor de toren staan is de kerk voor bezichtiging open). 

In het centrum van Veendam staat de Grote Kerk. Zij staat er al vanaf 1662 en is het oudste nog in gebruik zijnde gebouw van Veendam. In de loop van de tijd is het een aantal keren verbouwd. De grootste verbouwing was 1776. Het schip werd toen verdubbeld.

Bijzonder in de kerk zijn o.a. de Herenbanken, de Ommelanderbank, de Schippersbank en de Vrouwenbank uit de 17e, 18e en 19e eeuw.

Bekijk ook eens het houtsnijwerk van de Preekstoel uit 1767 met daarop het wapen van het kerspel Veendam en vergelijk die met het wapen van de gemeente Veendam. De prachtige avondmaalstafel uit 1662 is pas gerestaureerd.

Het grote orgel is in 1824 gebouwd door Timpe. Dat orgel was in 1926 niet meer te restaureren en daarom bouwde de Duitse orgelbouwer Faber en Dienes in opdracht van musicus en organist van de kerk dr. Schmidt-Marlissa in 1927 een nieuw groot duits concert orgel met drie klavieren en ongeveer 2500 pijpen achter de frontpijpen van Timpe.

U kunt de kerk van binnen bekijken. Terwijl u de kerk bekijkt wordt het orgel bespeeld door o.a. Wim van de Laar, organist, musicus en dirigent. Vooral de jeugd is welkom bij het orgel. Er zijn rondleiders die u alles kunnen vertellen over de geschiedenis van het kerkgebouw. Ook over de komende restauratie van het orgel zal verteld worden. Voor de liefhebbers bestaat de mogelijkheid om ook even orgel te spelen.

Dit alles met inachtneming van de RIVM regels.

Zie ook  www.grotekerkveendam.nl