Agenda

Motherless Brooklyn (16+) in FIlmhuis vanBeresteynDatum: 
maandag 17 februari 2020 20:00

 

Feb 17 Motherless-Brooklyn_st_2_jpg_sd-high_Copyright-2019-Warner-Bros-Pictures-All-rights-reserved.jpeg

Liefde en cynisme in eeuwig verrot New York

In ‘Motherless Brooklyn’, zijn tweede film als regisseur, speelt Edward Norton een privédetective die lijdt aan het syndroom van Tourette. Edward Norton had twintig jaar nodig voor Motherless Brooklyn; pas zijn tweede speelfilm als regisseur na Keeping the Faith (2000). Hij baseerde het scenario op een roman van Jonathan Lethem, maar verplaatste de handeling van de jaren negentig naar de jaren vijftig. Zo kon hij de film met meer overtuiging in de mal gieten van een film noir, met de bijbehorende privédetective, femme fatale, zware jongens en veel jazz.

Detective Lionel Essrog heeft niet alleen het syndroom van Tourette, hij heeft ook draden in zijn hoofd. Draden waardoor hij gebeurtenissen vervormt, verkeerd interpreteert en telkens weer voor de geest haalt. “A fucking mess“, noemt hij het zelf in voice-over. Eenzaam staart hij in de openingsscène van Motherless Brooklyn voor zich uit. Zijn tics en verbale uitbarstingen maken hem een freak in de ogen van zijn collega’s bij het detectivebureau, die zich er altijd over hebben verbaast dat baas Frank Minna (Bruce Willis) de onpeilbare jongen onder zijn hoede nam.

Maar Minna zag dan ook iets wat anderen niet zagen: Essrog is misschien een warhoofd, maar hij is ook loyaal, intelligent en goed in zijn werk. En daarbij: bij wie de dingen maar vaak genoeg herhaalt, valt er af en toe wel iets op z’n plek. Het zijn die eigenschappen waarop Minna rekent wanneer hij en Essrog een groep schimmige mannen volgen naar een verlaten loods in Brooklyn, waar Minna vervolgens in koele bloeden wordt neergeschoten. Op welke geheimen was Essrogs baas gestuit? Hij gaat op onderzoek uit.

Note: deze film is 16+

Datum: Maandag 17 februari
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 8,00 [ niet leden ]

Reserveren via www.vanberesteyn.nl, 0598-634566  of bij de theaterkassa, geopend van  ma – vr van 13.00 – 16.30 uur.

vanBeresteyn / Museumplein 5a  / 9640 AD Veendam /  www.vanberesteyn.nl