Agenda

Syrische documentaire The Cave in vanBeresteyn



Datum: 
dinsdag 4 februari 2020 20:00

 

Feb  4 The-Cave_st_1_jpg_sd-high.jpg

Als de oorlog voorbij is, wil ze haar wimpers verven, zegt dokter Amani Ballour tegen haar collega Alaa. Of gewoon weer eens mascara opdoen. Misschien laat ze haar voortanden opknappen, want die vindt ze maar lelijk.

Het gesprek tussen de twee vrouwen is een oase van alledaagsheid in de verbluffende documentaire The Cave, een film die je verder voortdurend naar adem laat happen. Ballour heeft nauwelijks tijd om na te denken over haar leven voor of na de oorlog in Syrië. Elke dag is ze in touw om patiënten te verzorgen in Oost-Ghouta, een voorstad van Damascus, waar vierhonderdduizend burgers in de val zitten sinds de belegering door president Bashar al-Assad en zijn bondgenoten.

Het is moeilijk om je iets aangrijpenders voor te stellen dan de claustrofobische afdaling in deze ondergrondse wereld vol gangen en puinhopen. Als Ballour op schaarse momenten naar buiten gaat, dan slaak je met haar een zucht om verlichting bij de aanblik van daglicht. Tot je ogen aan het licht gewend raken en ook daar ruïnes en chaos zien. Een stad van alleen nog maar gevels: grafzerken voor vermoorde architectuur.

  • Volkskrant ★★★★☆​
  • DvhN ★★★★★

Datum: dinsdag 4 februari
Aanvang: 20.00  uur
Toegang: € 8,00 [ niet leden ]

Reserveren via www.vanberesteyn.nl, 0598-634566 of bij de theaterkassa, geopend van ma – vr van 13.00 – 16.30 uur.

vanBeresteyn / Museumplein 5a  / 9640 AD Veendam /  www.vanberesteyn.nl