Agenda

Veenkoloniaal Museum:
Lezing moderne alchemie in glazuur



Datum: 
donderdag 6 februari 2020 20:00

 

Goedewaagen - peervaas - ontwerp Bert-Jan Baas - 2019.jpg

In samenwerking met Keramisch Museum Goedewaagen in Nieuw Buinen organiseert het Veenkoloniaal Museum Veendam op woensdag 5 februari een lezing 'Moderne alchemie in glazuur' door Bert-Jan Baas. Baas is keramiekverzamelaar, heeft een achtergrond als biochemicus en is bij Royal Goedewaagen betrokken bij proeven met de door hem ontwikkelde recepten voor edelmetaallusters. De eerste resultaten van deze proeven zijn te zien in de tentoonstelling Noordewerk in het Veenkoloniaal Museum.

In de laatste oorlogsjaren begon Herman Verlee, de glazuurvirtuoos van de Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland, aan voor Nederland unieke experimenten met edelmetaallusters. Daarbij werd op voorgeschilderd en gestookt en met een speciaal door hem als geheim bedoeld recept een prachtige metaalglans bereikt. Verlee’s geliefde voorbeeld was het Moors-Andalusische lusteraardewerk van Malaga van het eind van de vijftiende eeuw, wat duidelijk naar voren komt in Verlee's resultaten.

Verlee’s assistent Jan van Kersbergen maakte in schriftjes notities over diens glazuuronderzoek. Baas analyseerde die notities, vulde verloren gegane kennis aan met moderne know-how en realiseerde samen met keramiste Anneke Lutz in 2013 een eerste, succesvolle proef. Het is de voortzetting van een een lange, historische traditie met een modern tintje. Eigentijdse alchemie ten top!

In zijn lezing belicht Baas zijn onderzoek, waarbij hij met veel illustraties de weg van de eerste analyses en proeven tot de fraaie resultaten toont.

De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. De inloop start om 19.30 uur.

De entree is 5,00 euro per persoon. Museumjaarkaarthouders, ICOM, Vereniging Rembrandt en Vrienden van het Museum hebben gratis entree.
Ook donateurs van het Keramisch Museum Goedewaagen hebben gratis entree. Bent u donateur en wilt u de lezing bezoeken? Stuur dan vooraf een e-mail naar mail@keramischmuseumgoedewaagen.nl.

Veenkoloniaal Museum | Museumplein 5 | Veendam