Agenda

Film Martin Eden in vanBeresteynDatum: 
maandag 13 januari 2020 20:00

 

Jan 13 Martin Eden 4 ┬® Francesca Errichiello.jpeg

De held van de film, somber voor zich uit starend op zijn bed. Vervolgens een misschien wel honderd jaar oude archiefopname van een man die schuifelt naar het einde van een pier. Trieste geliefden in een bootje, een zinkend zeilschip..

Martin Eden, de eerste fictiefilm van de Italiaanse documentairemaker Pietro Marcello, begint met halfvergane archiefbeelden van anarchist-activist Errico Malatesta (1853-1932), de drijvende kracht achter de Italiaanse revolutionaire beweging in de negentiende eeuw. Dat is niet voor niets; de beelden maken direct duidelijk dat Martin Eden allesbehalve een rechttoe rechtaan boekverfilming is en onderstrepen Marcello’s tomeloze ambitie.

Hoofdrolspeler Luca Marinelli, die op het filmfestival van Venetië de Coppa Volpi voor Beste mannelijke acteur won, gaat helemaal op in het personage.

Martin is van eenvoudige komaf, hij wil schrijver worden, zich via culturele verheffing opwaarts in de maatschappij bewegen. Zijn liefde voor de aristocratische Elena helpt hem daarbij. Ziet hij in haar een middel of een doel? Dat is allemaal niet zo eenduidig, hij is in ieder geval niet van plan, of in staat, om omwille van de liefde compromissen te sluiten. Hij heeft het gevoel dat hij voor grote zaken is voorbestemd. Maar ook het gevoel dat hij er recht op heeft. Een sentiment dat uiteindelijk tot miskenning en verbittering zal leiden.

  • Volkskrant ★★★★☆

Datum: Maandag 13 januari
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 8,00 [ Niet Leden ]

Reserveren via www.vanberesteyn.nl, 0598-634566  of bij de theaterkassa,
geopend van  ma – vr van 13.00 – 16.30 uur.

vanBeresteyn / Museumplein 5a  / 9640 AD Veendam /  www.vanberesteyn.nl