Agenda

Before the Frost in Filmhuis vanBeresteynDatum: 
maandag 16 december 2019 20:00

 

Een dode hand, uitgestoken onder het ijs. Dat omineuze beeld wijst in het Deense kostuumdrama Before the Frost bijna letterlijk vooruit naar de rampspoed die de hoofdpersonages te wachten staat. Wiens hand is het? En dankzij wie ligt het lijk daar? Op maandag 16 december draait het Filmhuis de door de Volkskrant met vier sterren bekroonde film, Før frosten.

Alles draait om land en status in de negentiende-eeuwse uithoek van Denemarken waar Før Frosten zich afspeelt. Het dilemma waar vader Jens zich voor geplaatst ziet is van vele tijden. Het land is bar, de oogst is schraal, een huwelijk van zijn oudste dochter Signe met een boerenzoon uit het dorp kan de familie van de hongersnood redden. Het zal nog steeds moeilijk worden, maar samen staan de twee families sowieso sterker dan alleen.

En dan komt ineens dat aanbod van een rijke Zweed die een deel van Jens' grond wil kopen. Daar heeft Jens best oren naar, maar net als in de openingsscène toont hij zich een harde onderhandelaar. Zijn tegenbod is heel simpel: de enige manier waarop de geïnteresseerde man het kleine stukje grond kan krijgen, is als hij al het andere van Jens erbij neemt. Dus de volledige grond, de boerderij, al het vee en zelfs zijn dochter. Hoewel de man daar eigenlijk niet op zit te wachten, stemt hij uiteindelijk toch maar in met deze packagedeal. Waar zijn dochter aanvankelijk nog dacht op een praktische wijze te kunnen trouwen uit liefde, wordt ze uiteindelijk verkocht als deel van de inboedel. Uiteraard zijn de buren minstens zo verbolgen dat Jens zomaar op zijn woord terugkomt, al was het maar omdat ze nu zonder enige hulp de winter moeten doorkomen.

  • Volkskrant ★★★★☆

Datum: Maandag 16 december
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 24,50 [ inclusief drankje ]

Reserveren via www.vanberesteyn.nl, 0598-634566  of bij de theaterkassa,
geopend van  ma – vr van 13.00 – 16.30 uur.

vanBeresteyn / Museumplein 5a  / 9640 AD Veendam /  www.vanberesteyn.nl