Agenda

Veenkoloniaal Museum Veendam
Rumoer rond moerassen



Datum: 
woensdag 27 november 2019 20:00

 

Moeras.jpeg

In samenwerking met het Archeologisch Platvorm Groningen organiseert het Veenkoloniaal Museum Veendam op woensdag 27 november een lezing 'Rumoer om moerassen' door Jos Schouwenaars. Schouwenaars is betrokken bij de advisering over het waterbeheer in moerassige veengebieden. Na zijn eerste voorzichtige stappen in de nog natte restanten van het ooit zo uitgestrekte veengebied De Peel, kreeg hij de kans om in andere landen nog intacte veengebieden te bezoeken.

Zo heeft hij in Ierse, Engelse en Duitse venen kunnen rondlopen en, na het verdwijnen van het IJzeren Gordijn, in het veen van de Baltische Landen. Nog later kreeg hij de kans om het uitgestrekte Siberische veen in te gaan. 

Tijdens de lezing zal Schouwenaars onder andere ingaan op het oorspronkelijke gebruik van het veen voor jacht, visvangst en bouwmaterialen en de weerstand die er bestond, en nog steeds bestaat, als nieuwkomers die gebieden beïnvloeden. Het klinkt misschien als 'ver van je bed', maar de vloeibare handzeep die we dagelijks gebruiken, heeft door de aanleg van enorme palmolieplantages in veengebieden in Maleisië ook invloed op de kustmoerassen die door deze grootschalige teelt verdrogen.

Veenkoloniaal Museum, Museumplein 5, Veendam
Datum: woensdag 27 november 
Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 5,00 p.p. Vrienden museum gratis