Agenda

Themamiddag in Bibliotheek Veendam



Datum: 
woensdag 20 november 2019 14:00 tot 16:30

 

Themamiddag Machiel Braaksma.jpg

Bloembommen maken, een groots afvalkunstwerk knutselen of je speelgoed laten repareren. Woensdag 20 november organiseert Bibliotheek Veendam een gratis themamiddag over duurzaamheid. Van 14.00 uur tot 16.30 uur kunnen jong en oud spelen en ontdekken .

In tijden van klimaatverandering en grootschalige milieuvervuiling beseffen we allemaal dat het duurzamer moet. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde leefwereld te behouden voor de toekomst? Daarover praten we met elkaar. In november. In de grootste leesclub: Nederland Leest. In de meest duurzame ontmoetingsplek: de bibliotheek.  

Woensdag 20 november organiseert Bibliotheek Veendam in het kader van Nederland leest een themamiddag voor jong en oud. Kom spelen en ontdekken aan de hand van 3 thema's.

Gooi niks weg!
Geef spullen een tweede leven! In onze huidige maatschappij gooien we dagelijks veel spullen. Maar is dat wel nodig? Ontdek het zelf in de themahoek ‘Gooi niks weg!’.

  • Afval kun je weggooien, maar je kunt er ook mee knutselen! Maak samen met kunstenaar Machiel Braaksma een blijvend kunstwerk voor in de bibliotheek.
  • Laat je speelgoed repareren door vrijwilligers van Repair Café Veendam. Een knuffel met een gescheurd oortje? Een robot die niet reageert? Gooi het niet weg, maar laat het maken in de bibliotheek!

Laat de natuur groeien!
Maak je omgeving mooier en zie de natuur groeien! Ga zelf aan de slag in deze themahoek en ontdek hoe we kunnen zorgen voor onze planten en insecten. 

  • Maak in de themahoek een bloembom met zaden van verschillende bloemen. Gooi het bommetje daarna ergens in de berm of bij jou thuis in de tuin. Zo maken we samen onze leefomgeving wat mooier én zorgen we voor meer diversiteit in de natuur.
  • Hoe kunnen we planten en insecten behouden? Johanna Huizinga zag op een zandpad tussen Tripscompagnie en Borgercompagnie de natuur verdwijnen en besloot in actie te komen. Met haar burgerinitiatief zet ze zich in om de biodiversiteit te herstellen.

Daar zit energie in!
Verander de wereld, begin bij jezelf… Wat kun je doen om je eigen leef- en woonomgeving duurzamer te maken? In deze themahoek kun je lokale initiatieven ontdekken en mag je zelf spelen met verschillende vormen van energie!   

  • Hoe kun je een oud huis klimaatneutraal maken? Veendammer Paul Joosten vertelt hoe hij in een paar jaar tijd zijn huis van het gas af heeft gehaald en energie-plus heeft gemaakt.
  • Kom alles te weten over VEENstroom, de Coöperatie Duurzame Energie in de Veenkoloniën.
  • Kom spelen met energie!