Agenda

Film Dolor y Gloria in vanBeresteynDatum: 
maandag 21 oktober 2019 20:00

 

Pedro Almodóvar laat Antonio Banderas schitteren in het melancholische en myste­rieuze Dolor y gloria. De acteur speelt vol over­gave een gepijnigde filmmaker die terugblikt op zijn armoedige jeugd en zijn glorieuze carrière.

Een film over kleuren, over vriendschap, over rugpijnen en hoofdpijnen en glorieuze overwinningen, over moeders, over kunst en het echte leven, over liefde en gemiste kansen en is uiteindelijk, zoals bijna alles, een verhaal over tijd. Elke film die Pedro Almodóvar de afgelopen veertig jaar heeft gemaakt, was persoonlijk maar dit is een openbaring. Een venster naar zijn ziel. Een psychogeografie.

‘Zonder het filmen heeft het leven geen zin’, zegt Salvador Mallo, een filmregisseur met een grote staat van dienst. Door een scala aan lichamelijke en psychische klachten werkt hij al tijden niet meer. Wat valt er dan nog te beleven? Steeds dieper zakt Mallo in een depressie, op zoek naar steeds sterkere middelen om zijn pijn te verzachten.

Ouder worden, het is niks voor Mallo. In zijn uitbundig ingerichte appartement in Madrid, dat uitpuilt van de schilderijen en andere mooie spullen, verliest hij zich in herinneringen aan vroeger. Het ontluiken van verlangen, aan de band met zijn moeder denkt Salvador steeds vaker terug aan. In geweldige esthetische shots is Penélope Cruz als liefhebbende, maar strenge alleenstaande moeder te zien.  een dramatische liefdesrelatie met een heroïneverslaafde. De flashbacks in Pedro Almodóvars nieuwe film Dolor y gloria (‘pijn en glorie’) zijn meer dan een kijkje in Mallo’s verleden: ze vormen samen een aantal prachtige, weemoedige korte verhalen.

  • Trouw ★★★★☆ 
  • Volkskrant ★★★★☆ 

Datum: maandag 21 oktober
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 8,00

Reserveren via www.vanberesteyn.nl, 0598-634566  of bij de theaterkassa,
geopend van  ma – vr van 13.00 – 16.30 uur.

vanBeresteyn / Museumplein 5a  / 9640 AD Veendam /  www.vanberesteyn.nl