Agenda

Familiefilm Kapsalon Romy over dementie in vanBeresteynDatum: 
dinsdag 22 oktober 2019 14:00

 

De familiefilm Kapsalon ‘Kapsalon Romy’ bevat schrijnende momenten over de symptomen van dementie zoals ontkenning, paranoia, het verlies van decorum zonder dat de film te sentimenteel of onbegrijpelijk voor jonge kinderen is. Hoe leg je jonge kinderen uit wat dementie is? Naar schatting is het aantal patiënten in Nederland gestegen tot ruim 280.000, de kans dat kinderen te maken krijgen met een dementerende kennis of familielid is groot.

De film is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Tamara Bos. Romy is de kleindochter van oma Stine, die een kapsalon runt. Stine wordt door haar (pas gescheiden) dochter Margot gevraagd om na school op Romy te passen, omdat Margot weer meer moet werken. Romy vindt dit niet leuk, maar komt er langzaam achter dat haar Deense oma een geheim heeft: ze is eigenlijk heel vergeetachtig, en dit betekent dat Stine niet alleen voor Romy moet zorgen, maar Romy ook voor haar oma. En dat vindt ze wel leuk, waardoor de relatie tussen oma en kleindochter helemaal opbloeit.

Note: Ook op het grote Tel Aviv International Children's Film Festival kreeg 'Romy' twee prijzen, van zowel de kinder- als de volwassenjury. De kinderen waren geraakt door het liefdevolle en ontroerende verhaal. De volwassenen roemden het talent van de jonge Vita Heijmen. De tienjarige Vita maakt haar debuut in deze film. 

  • Volskrant ★★★★☆
  • NRC ★★★★☆

Datum: dinsdag 22 oktober
Aanvang: 14.00 uur
Toegang:  € 5,00  ( Kids/volws )

Reserveren via www.vanberesteyn.nl, 0598-634566  of bij de theaterkassa,
geopend van  ma – vr van 13.00 – 16.30 uur.

vanBeresteyn / Museumplein 5a  / 9640 AD Veendam /  www.vanberesteyn.nl