Nieuws

De bibliotheek als maatschappelijk hart
van de samenlevingIMG_0460.JPG

De bibliotheek is sinds een aantal jaren veel meer dan boeken alleen. De Bibliotheken hebben de afgelopen jaren enorme veranderingen doorgemaakt, en is de maatschappelijke rol van de bibliotheek verschoven.

Een van die maatschappelijke rollen is de preventie van laaggeletterdheid. Er zijn in Nederland ongeveer anderhalf miljoen mensen die de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen niet of niet goed beheersen waardoor zij niet goed mee kunnen komen in de maatschappij.

De bibliotheek heeft ook een enorm groot publiek bereik en is het nog meer een ontmoetingsplek geworden. Met scholen is er een samenwerkingsverband. De school zorgt voor de technische leesvaardigheid en de bibliotheek voegt daar leesplezier aan toe. Jeugd tussen de 7 en 17 jaar kan tijdens de maandelijkse dojo leren programmeren in de bieb. En kennis maken met o.a. Scratch, Micro:bit en Ozobot. De bibliotheek organiseert activiteiten in de klas of in de bibliotheek. Voor educatief of gewoon voor het plezier.

IMG_0270.jpg

Activiteiten zijn er voor jong en oud. Op dinsdag 30 juli waren het er twee op één dag. ’s Ochtends  een activiteit voor 65-plus senioren, en voor de jeugd de Voorleestent.

Voor 15 senioren was er met samenwerking met Team Sport de hersenkrakende bijeenkomst ‘het Fitte Brein’. Petra van den Bosch van Team Sport nam het gedeelte ‘bewegen’ voor haar rekening. Het waren bewegingen waarbij een beroep werd gedaan op de coördinatie, en werden er opdrachten uitgevoerd in combinatie met bewegen.     

Bij minder actief zijn gaat de hersencapaciteit afnemen. En worden verbindingen afgebroken wanneer ze niet meer worden gebruikt. Hoe meer er gedaan wordt, zoals lezen, muziek maken, en zo divers mogelijk, hoe groter het netwerk in de hersenen. Dat ook kan helpen om het proces van dementie te vertragen. Iemand die achter de geraniums zit en niets meer doet zal op zijn zestigste al geestelijk kunnen aftakelen.

IMG_0101.JPG

Bibliothecaris Jolanda Robben liet de senioren opdrachten uitvoeren wat ze normaal eigenlijk niet zouden doen. Ze moesten zich er eerst in verdiepen. Dat zorgde er al voor dat de hersenen extra aan het werk werden gezet. Er waren twee opdrachten te doen, waar veel schik in was. Men moest kleine rijdende robotjes in programmeren voor het laten volgen van een route. Een andere bezigheid was een kleurplaat inkleuren van een vogel. Deze ingekleurde vogel kwam met een tablet virtueel in 3D tot leven. Het kwam als het ware op de tafel te staan en kon in elke hoek worden bekeken. De 3D vogel had precies de kleuren van de tekening gekregen, ook precies met lijntjes die een deelnemer had getekend. De techniek erachter is Pokémon gerelateerd.

IMG_0110.JPG

Met de Vakantie Voorleestent is de veranderende rol van de bibliotheek, en het samenwerkingsverband, ook heel plaatsgebonden. De Vakantie Voorleestent wordt jaarlijks op openlucht locaties gehouden tijdens de zomervakantie. Ook worden er samen spelletjes gedaan. Kinderen en ouders kunnen tevens (voor)leesboeken gaan lenen. Met de Vakantie Voorleestent wil de bibliotheek het (voor)lezen in de zomer stimuleren.

IMG_0010.JPG

Bibliotheek Veendam heeft deze zomer ook weer een vol programma voor kinderen en (groot)ouders. Zes weken lang kan men elke woensdagochtend in de bibliotheek op reis voor het bezoeken van de leukste en gekste plekken. Van de Griezelkust naar Sportmanië en van het Dierenrijk naar Lachland.

Dinsdagavond stond de voorleestent bij obs De Noorderbreedte in samenwerking met kinderopvang Prokino. Woensdagavond is samen met kindercentrum Hoi Pippeloi Zuidenveld bezocht. Er gaan 10 edities plaatsvinden. Op dinsdag 20 augustus wordt de Vakantie Voorleestent afgesloten met een slotfeest in Veendam Noord.

IMG_0329.jpg