Agenda

Film Rocketman (Elton John) in vanBeresteynDatum: 
maandag 24 juni 2019 20:00

 

Zo van het podium gelopen in z’n showpak (oranjerode overall met vleugels, hoofdkap met hoorns) ploft een opgefokte Elton John neer voor z’n eerste therapeutische groepssessie in de afkickkliniek. Hij is, somt de rockzanger op, verslaafd aan alcohol, drugs, pijnstillers, seks, impulsaankopen. Daarnaast zijn er nog z’n woede-uitbarstingen en die eetstoornis.

Rocketman is opgezet met een raamvertelling waarin de popzanger, componist en pianist in een therapiesessie terugblikt op zijn leven. De film begint met de opsomming van zijn verslavingen: drank, drugs, medicijnen en seks. We zien hoe de kleine Reginald Kenneth Dwight een moeilijke relatie heeft met zijn strenge vader en typische moeder (gespeeld door Bryce Dallas Howard), die hem zegt dat hij als homoseksueel nooit de ware liefde zal ervaren. Kantelpunt is het Amerikaanse debuut van John in de The Troubadour in Los Angeles. Het nummer Crocodile Rock laat hem én het publiek zweven. Het is een legendarische gebeurtenis en één van de hoogtepunten van de film.

Elton beleeft  een ander hoogtepunt als hij John Reid ontmoet. Deze gelikte Schot wordt niet alleen zijn nieuwe manager (en later trouwens ook de manager van Queen) maar is ook de man die hem ontmaagdt. Een scène die van de echte Elton John in de film moest en een verademing is ten opzichte van het wat wegmoffelde liefdesleven van Freddie Mercury in Bohemian Rhapsody. Het is ook John Reid die de zanger uiteindelijk tot waanzin (en steeds waanzinniger outfits) drijft. Want waar Elton thuis al nooit liefde kreeg, is ook John vooral uit op zijn geld. En dreigt te gebeuren wat Eltons moeder al had voorspeld toen hij haar vertelde op mannen te vallen: hij gaat een eenzaam leven tegemoet en zal nooit ware liefde kennen. Om dat gemis te compenseren zoekt Elton z’n heil in drank en drugs. Maar zoals dat gaat met veel gevallen sterren: hij krabbelt uiteindelijk weer op en maakt een comeback met het heel toepasselijke I’m still standing (waarvan de videoclip geweldig is nagedaan in de film).

Kortom: Egerton zet ook nog eens een heel aandoenlijke Elton John neer die je het liefst in glitterdoosje vol veren wil stoppen om goed voor hem te zorgen.

Taron Egerton in visueel meesterwerk en muzieksensatie: dikke vijf sterren **Gids.Tv**

Datum:  24 juni 2019
Aanvang: 20.00 uur 
Toegang:  € 7,50 ( niet leden )

Reserveren via www.vanberesteyn.nl, 0598-634566  of bij de theaterkassa, geopend van  ma – vr van 13.00 – 16.30 uur.

vanBeresteyn / Museumplein 5a  / 9640 AD Veendam /  www.vanberesteyn.nl