Agenda

Film The White Crow in vanBeresteyn



Datum: 
maandag 27 mei 2019 20:00

 

111.jpg

In ‘The White Crow’ schetst Ralph Fiennes een overtuigend, complex beeld van de geniale jonge balletdanser Rudolf Noerejev, kort voor hij overliep naar het Westen.

Het eerste wat balletdanser Rudolf Noerejev doet als hij met het Kirov-ballet in Parijs arriveert, is de straat oversteken. Hij loopt naar het Monument à la République, waarop de beroemde woorden ‘Vrijheid, gelijkheid en broederschap’ staan. Terwijl alle andere dansers keurig het hotel inlopen, onder toeziend oog van KGB’ers, gaat Noerejev zijn eigen gang. Ook al betekent zijn ongehoorzaamheid dat hij op de premièreavond niet mag dansen.

The White Crow is de derde film van acteur Fiennes als regisseur, speelt zich af in 1961, aan de vooravond van Noerejevs besluit om naar het Westen te vluchten. Scenarist David Hare, verknoopt in een ingenieus scenario drie tijdlagen: de arme jeugd van Noerejev, zijn door de autoriteiten betaalde opleiding aan de school van het Kirov-ballet en zijn verblijf in Parijs, waar hij de Russische autoriteiten tart door zijn eigengereide gedrag. Zo bezoekt hij elke ochtend het Louvre, legt hij contact met Franse collega-dansers en raakt hij bevriend met Clara Saint, een jonge vrouw wier verloofde net is omgekomen bij een auto-ongeluk.

Noerejev is zelfzuchtig, op het arrogante af, maar zijn gevoelens van superioriteit komen voort uit een diepe onzekerheid over zijn boerenafkomst. Zijn grenzeloze geloof in zijn bijzonderheid als danser, ook al begon hij op late leeftijd, maskeert die onzekerheid. Noerejev is zeer direct, op het onaangename af. Zijn emotionele kilte wordt niet verhuld, zoals een Amerikaanse film waarschijnlijk zou doen. Noerejev wordt gespeeld door danser Oleg Ivenko, en dat pakt goed uit. Sergei Polunin, de ‘bad boy of ballet’, heeft een bijrol.

Datum: 27 mei 2019
Aanvang: 20.00  uur
Toegang:  € 7,50 ( niet leden )

Reserveren via www.vanberesteyn.nl, 0598-634566  of bij de theaterkassa, geopend van  ma – vr van 13.00 – 16.30 uur.

vanBeresteyn / Museumplein 5a  / 9640 AD Veendam /  www.vanberesteyn.nl