Agenda

Film het Zweedse GränsDatum: 
maandag 18 februari 2019 20:00

 

feb 18 Grans.jpg

Gräns, op maandag 18 februari in het Filmhuis, is dit jaar bekroond met de Un Certain Regard Award op het filmfestival van Cannes en inmiddels zelfs de Zweedse Oscarinzending, laat zich  niet in een hokje plaatsen. Het merendeel van de film is aardeduister: Tina wordt met haar gave ingezet om een kinderpornozaak op te lossen (ze is zelfs in staat schaamte, schuld en woede te ruiken), de verhouding met haar huisgenoot annex vriendje grenst aan misbruik en haar dementerende vader bewaart overduidelijk een geheim.

Tina dacht zelf een leven lang dat ze gewoon pech had gehad, qua uiterlijk. Een lelijkerd met een chromosoomfout, noemt ze zichzelf op een gegeven moment in het Zweedse Gräns (grens), een opmerkelijk gevoelige instant-cultfilm die kundig balanceert tussen liefdesdrama, monsterhorror en detective. Nadat ze tijdens haar werk als douanebeambte (waarin ze uitblinkt door haar bizarre, speurhondachtige reukvermogen) een man tegen het lijf is gelopen met exact zo’n enorme neus, vergelijkbaar diepliggende ogen en een even geprononceerd slecht gebit met dikke, opgetrokken bovenlip, begint ze net als de kijker te vermoeden dat er iets anders aan de hand is.

Het zijn ijzersterke vertolkingen van unieke personages, in een film die soms wat veel tegelijk wil, maar in zijn geheel geen gelijke kent.

  • Volkskrant​​
    Gräns balanceert kundig tussen liefdesdrama, monsterhorror en detective 

Datum: 18 februari 2019
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 7,50 (niet leden)

Reserveren via www.vanberesteyn.nl, 0598-634566 of bij de theaterkassa, geopend van ma – vr van 13.00 – 16.30 uur.

vanBeresteyn / Museumplein 5a  / 9640 AD Veendam /  www.vanberesteyn.nl