Agenda

Speelfilmdebuut jonge Vlaming Victor Polster



Datum: 
maandag 28 januari 2019 20:00

 

Girl van de 27-jarige Vlaming Lukas Dhont was in mei de grote ontdekking van het filmfestival van Cannes. Geselecteerd voor bijcompetitie Un Certain Regard sleepte deze debuutfilm liefst vier prijzen binnen: de Caméra d’or (beste debutant) voor Dhont, de Queer Palm, de Fipresci-persprijs en ‘beste vertolking’ voor de sensationele acteur Victor Polster, eveneens een debutant. Girl gaat over transgenders. Over ballet en bloedende tenen. Meer algemeen: over de botsing tussen de wil en het lichaam. Het is niet minder dan een droomdebuut voor de 27-jarige Belgische regisseur Lukas Dhont. Zijn film won in Cannes vier prijzen, waaronder die voor beste debuut en beste acteur.

Haar penis is haar vijand. Bij Lara’s eerste, schuchtere stapje in de liefde en op de balletschool: het is haar grote droom om ballerina te worden. Maar hoe ruimdenkend iedereen ook is, onder de douche is ze niet ‘one of the girls’. Lara moet bovendien fors inhalen op meisjes die al sinds hun twaalfde op ballet zitten. Aan haar inzet ligt het niet: ze trotseert bloed en gebroken nagels, hongert zichzelf uit. Wat zich weer moeilijk laat combineren met haar hormoonkuur.

Op de tanden bijten, door de pijn heen: Lara is niet anders gewend. Ze wil twee dingen worden: prima ballerina en vrouw. In beide gevallen zit haar jongenslijf in de weg. Dus volgt ze de ongeschreven regel die elke ambitieuze ballerina kent: als het lijf zich niet goedschiks plooit, dan maar kwaadschiks.

  • Volkskrant 
    De jonge Victor Polster vertaalt het knappe script fenomenaal. (vier sterren)
     
  • NRC 
    De film ‘Girl’ over de 15-jarige transgender Lara betovert. Vooral door debuterend acteur Victor Polster. 

Datum:  28 januari 2019
Aanvang:  20:00 uur
Toegang: € 7,50 ( niet leden )

Reserveren via www.vanberesteyn.nl, 0598-634566  of bij de theaterkassa, geopend van  ma – vr van 13.00 – 16.30 uur.

vanBeresteyn / Museumplein 5a  / 9640 AD Veendam /  www.vanberesteyn.nl